BOSKOVIC_KOVACEVIC_PAVICEVIC_S_LEVA

Srbija u visokom društvu na SP u futsalu u Tajlandu
 
Srbija će igrati na sedmom Šampionatu sveta u futsalu od 1. do 18. oktobra u Tajlandu pošto je u baražu pobedila Mađarsku u dve utakmice ukupno sa 6:2 (poraz od 1:0 u gostima i pobeda od 6:1 u Beogradu) i selektor Aco Kovačević je istakao na konferenciji za medije da će konkurencija biti izuzetna:
– Biti predstavnik Evrope na Šampionatu sveta nije mala stvar, jer 46 zemalja Starog kontinenta igra futsal a na SP će se kvalifikovati sedam – rekao je Aco Kovačević.-  Ušli smo među 24 najjače nacije sveta u futsalu, očekujemo izvanredne Brazilce četvorstruke šampione sveta, pa Špance koji su dvostruki prvaci, uveren sam da će doći i fantastični Argentici i Paragvajci iz Južne Amerike, iz Azije Iranci gde futsal ima veliku tradiciju, kao i Japanci i Kinezi, Afriku će predstavljati Libija, Tunis, Maroko… Evropske velesile su Rusija i Portugalija.  Mi smo posle dva dobra učešća na Šampionatima Evrope stekli visok rejting i siguran sma da ćemo na SP prilikom žreba biti u drugom šeširu što znači da ćemo izbeći da u grupi dobijemo dva teška rivala.
Bojan Pavićević kapiten reprezentacije je slikovito opisao šta se dešavalo u baražu posle poraza od Mađara:
– Ono što nas ne ubije, ojačaće nas. Mislili smo da smo završili posao kada smo ušli u baraž izbegavši Ruse i Špance sa kojima „ratujemo“ već 12 godina, ali nas je osvestio poraz od Mađara. Bio je to vruć šamar koji nas je probudio. Primili smo lako gol iz kiksa, iako smo do tada držali utakmicu pod kontrolom. Imali smo, sa druge strane i sreće jer su Mađari propustili nekoliko šansi. U revanšu smo krenuli hrabro, presingom jer smo znali da su nam potrebna tri gola za prolaz. Mađari objektivno nisu iz prve evropske lige,  ali je reprezentacija ovog puta pokazali i jedan kvalitet: nismo ušli u meč  po sistemu lako ćemo, da potcenimo protivnika i to je pokazao i rezultat od 6:1. Bila je to možda i naša najbolja utakmica u poslednje dve godine još od pobede protiv Rusije u Budimpešti. Voleo bih da do polufinala izbegnemo Brazil na SP a od evropskih selekcija Špance i Ruse, prego glave su nam, svaki put naletimo na njih kao prepreku na putu do medalje…
Program priprema Aco Kovačević napraviće posle završetka naše lige u futsalu:
– Imamo ponude za jun za najmanje dva meča sa Italijanima, da povedemo i mlađe igrače. Zovu nas i Brazilci. Ovaj uspeh kao i činjenica da smo dobili organizaciju EŠ u futsalu 2016. neće bitinije da promeni situaciju u srpskom futsalu, ako se ne popravi materijalno stanje u klubovima da školujemo mlade igrače.. Još uvek je sve na amaterskom nivou, samo dva tima iz naše lige imaju bolju organzaciju i više rade Marbo Intermeco iz Beograda i Ekonomist iz Kragujevca. Oni su blago srpskog futsala  i samo njihovi igrači su u reprezentaciji, a voleo bih da je konkurenciji šira.
Aleksandar Bošković, predstavnik za medije FSS, istakao je da će se mečevi šest grupa na Šampionatu sveta u Tajlandu igrati samo u dva  grada- Bangkoku u tri dvorane i u jednoj u gradu Nakon Ratčasima.
– Fudbaleri Srbije su savladali Mađarsku 1997. i plasirali se na SP u Francuskoj 1998. gde su stigli do osmine finala. Futsal selekcija Srbije je 15 godina kasnije takođe pobedila Mađarsku i otišla na Šampionat sveta. Uz čestike za ovaj uspeh, želimo da prođu još dalje u Tajlandu –naglasio je Bošković.
Jugoslavija se kvalifikovala za SP u futsalu 1992. u Hong Kongu ali nije učestovala zbog sankcija. Ovo je prvo učešće Srbije na SP.

 

Povezana vest:  Čavez: Venecuela 'pokradena' u polufinalu