Od_Stancica_do_Stanica

Izložba slika „Od Stančića do Stanića“
 
Izložba slika Miljenka Stančića i Voja Stanića, iz privatne kolekcije dr Dragoljuba Milićevića, pod nazivom „Od Stančića do Stanića“ biće otvorena sutra u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, najavio je Medija centar „Odbrana“.
Na otvaranju će govoriti Milićević i istoričar umetnosti Nikola Kusovac, koji je autor postavke i kataloga izložbe u izdanju Medija centra „Odbrana“.
Izložba nije zamišljena kao puki omaž delu dvojice veoma značajnih slikara – Hercegnovljanina Voja Stanića (88) i Varaždinca Miljenka Stančića (1926-1977).
Njen cilj je, kako je navedeno, da ih u jednom „interaktivnom stvaralačkom sučeljavanju predstavi kao umetnike koji su, uprkos mnogim razlikama, svojim delom ostali nepokolebljivo i dosledno na braniku klasično shvaćenog slikarstva“.
Izložba je premijerno prikazana krajem prošle godine u Valjevu u Modernoj galeriji, a stručna javnost je taj događaj ocenila kao jedan od najznačajnijih u 2011.
Otuda i namera da se dela ovih velikana likovne umetnosti sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora prikažu i beogradskoj publici.
Sančić i Stanić su svojevremeno izlagali u Galeriji Doma VS u čijem se depou nalazi nekoliko njihovih radova koji će takođe ovom prilikom biti izloženi.
Izložba „Od Stančića do Stanića“ biće otvorena do 12. maja.

 

Povezana vest:  Mikser teatar predstavlja: LJUBOMIR BANDOVIĆ U ULOZI "KONTRAŠA"