4.BUDI_logo

Pipi Duga Čarapa, Hendl i Maja Miloš na 4. BUDI-ju

U okviru 4. Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI) koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, posetioci će imati priliku da se, kroz filmske, pozorišne, baletske i muzičke predstave, izložbe, predavanja i radionice upoznaju sa aktuelnim tokovima stvaralaštva za decu kao i da vide dela čiji su autori sama deca.

Bogati program ovogodišnjeg BUDI-ja, manifestacije koja gaji tradiciju autentičnog dečjeg umetničkog izraza, sastoji se iz više programskih celina: BUDI pozorište, BUDI izlet, BUDI čitaonica, BUDI izložbe, BUDI radionice, BUDI muzika, BUDI film i BUDI teorijski segment.

U okviru programske celine BUDI pozorište, na više lokacija u Pančevu biće odigran niz pozorišnih predstava od kojih neke, poput „O notama, Hendlu i kolačima“ (Dom omladine Pančevo i Kulturni centar Pančeva) i premijerno u okviru 4. BUDI-ja. U pitanju je predstava Irine Gilić Žirović, u režiji Dine Radoman, i u izvedbi polaznika Dramskog studija Jasmine Večanski. Dok je ova dirljiva priča o upornosti, doslednosti i istrajnosti čuvenog kompozitora u ispunjenju svog sna namenjena deci uzrasta iznad sedam godina, najmlađe (do tri godine) očekuju interaktivne, lutkarske pozorišne adaptacije čuvenih bajki. U pitanju su „Neobična priča o tri praseta“ učenika petog razreda OŠ „Braca Petrov“koji su i autori ginjol lutaka i scenografije za ovu predstavu i dve lutkarske predstave Robertson School of English iz Beograda – „Crvenkapa“ i „Goldilocks and the three bears“ koja će biti izvedena na engleskom jeziku uz učešće mališana iz publike.

Nešto stariju decu očekuje gostujuća predstava francuskog Teatra Bouffou (Bufu), „More na vidiku“ u kojoj se na vizuelno upečatljiv način prikazuje slučaj svojevrsnog ilegalnog migranta, kao i problemska predstava „Udarci i osmijeh“ Poetskog teatra mladih „Juventa“ (Sarajevo) koja se bavi nasiljem u porodici i zajednici, predrasudama i sve prisutnijoj otuđenosti pojedinca.

Povezana vest:  Otvoreno trinaesto izdanje festivala savremenog plesa i performansa Kondenz

Na zatvaranju BUDI-ja biće izvedena predstava „Usudi se da pitaš“ kao rezultat istoimene akcije Kulturnog centra Pančeva (u saradnji sa Pigmej teatrom iz Stokholma). Predstava je iznikla iz pitanja koja su anonimno postavljali đaci od petog do osmog razreda osnovnih škola iz Pančeva i okolnih naselja, a koja se tiču svih, još uvek, tabuiziranih tema koja im je neugodno da javno pokrenu ili pitaju.

Balet „Pipi Duga Čarapa“, ansambla Srpskog Narodnog Pozorišta iz Novog Sada podsetiće posetioce BUDI-ja – kako mlađe, tako i starije, na legendarnu junakinju švedske autorke Astrid Lindgren.

Ovu autorku bolje ćemo upoznati i u okviru BUDI čitaonice – na književnoj večeri

„Predstavljanje dela Astrid Lindgren“, na kojoj će govoriti Jelena Dragojlović (izdavačka kuća „Kreativni centar”) i Marija Vukosavljević (izdavačka kuća „Odiseja”).
Književni segment 4. BUDI-ja posvećen je švedskoj književnosti za decu, njenim najpoznatijim delima i autorima. Kroz specifičan način prezentacije u kome afirmisani glumci i glumice čitaju za decu, mališanima će na živopisan način biti prikazani primeri iz švedske dečje literature.

Izložba plakata „Pipi Duga Čarapa“, čiji su autori studenti Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Zdravka Mićanovića biće postavljena od 15. do 29.maja u Foajeu Kulturnog centra Pančeva. A, u okviru programske celine BUDI Izložbe, u Galeriji savremene umetnosti biće postavljeni i pobednički radovi sa nedavno završenog konkursa na temu „Deca znaju sve!“ koja je ujedno i moto ovogodišnjeg BUDI-ja.

Povezana vest:  Uprkos lošem vremenu istraživači oduševili Srbiju!

U okviru BUDI Izleta, biće izvedene tri inkluzivne predstave: „Pop Ćira i pop Spira“ (Dom „Srce“, Jabuka), „Petar Pan“ (DKC “Mаjdаn“, Beograd) i „Tri praseta“ (Dom „Srce“, Jabuka).

Ekologija kao tema zastupljena je od samih početaka Međunarodnog bijenala dečjeg umetničkog izraza, tako da ovogodišnji Bijenale zajedno otvaraju najbolji dečji radovi koji su pristigli na ovogodišnji konkurs, i izložba ilustracija i karikatura autora iz Švedske i regiona pod nazivom „Suočavanje sa klimom” (”Facing The Climate”), u Galeriji savremene umetnosti. Izložba upućuje na aktivno učešće Švedske – počasnog gosta 4. BUDI-ja, u ovoj oblasti, kao i na velike napore i brojne inicijative ove zemlje u oblasti očuvanja životne sredine.
Bijenale dečjeg umetničkog izraza, kao i prethodnih godina, organizuje veliki broj kreativnih dečjih radionica u različitim disciplinama. Ove godine mališani će imati priliku da, pored raznih umetničkih disciplina kao što su muzika, film, slikanje, pisanje, umešaju svoje prstiće i u druge aktivnosti edukativnog karaktera, pa će tako moći da se oprobaju u maketarstvu, sitoštampanju, širenju ekološke svesti, kao i u praktičnoj matematici i fizici. Nasuprot ustaljenoj praksi  u kojoj su deca samo pasivni slušaoci onoga čemu ih odrasli uče, BUDI neguje dečju kreativnost i znanje podstičući ih na aktivno učešće u stvaralačkim procesima i učenje ‘oprobavanjem’.

Sve BUDI radionice su besplatne, ali je broj mesta ograničen. Obezbedite svoje mesto prijavom na [email protected]. Potrebno je napisati lične podatke: ime i prezime, razred i školu, datum rođenja, kontakt telefon i mail.

U okviru muzičkog dela programa, na BUDI-ju će gostovati ugledna Baletska škola Ašhen Ataljanc sa baletskom predstavom pod nazivom „Igra“ na kojoj su radila dva svetski poznata koreografa: Mikel Merol i Leo Mujić. Pored promocije CD-a „Raspevani brod“ sa pesmama za decu Saše Božovića u izvođenju hora „Čuperak” iz Pančeva i koncerta rok benda Zvuci srca, te nastupa hora Ison iz Novog Sada, posetioci će imati priliku da učestvuju u muzičko ekološkom kvizu, kao i da sami pokažu svoj muzički dar i od afirmisanih muzičara usvoje osnovna znanja o muzičkim instrumentima.

Povezana vest:  Hor Glinka 11. oktobra otvara 49. BEMUS

U okviru filmskog dela programa, biće prikazan debitantstki igrani film „Klip“ rediteljke Maje Miloš koji je osvojio nagradu za najbolji film „Tiger Award“ na upravo završenom 41. Internacionalnom Filmskom Festivalu u Roterdamu. Ova tinejdžerska drama je okarakterisana kao energično, buntovno, autentično, iskreno i otkrivajuće delo, koje modernim sredstvima opisuje „mobilnu“ generaciju, sklonu dokumentovanju svog života snimcima na mobilnom telefonu. Zbog eksplicitnih scena film se ne preporučuje mlađima od 16 godina. U okviru filmskog BUDI-ja deca uzrasta od 12 i više godina, imaće priliku da od reditelja Miloša Tomića nauče stop-trik tehnike animacije.

Kroz teorijski segment programa, ovogodišnji BUDI će se baviti temama odrastanja, sistema učenja, a biće održan i sastanak radne grupe različitih stručnjaka koji se u okviru svojih profesija bave decom i kulturom za decu. Cilj ovog okupljanja je postavljanje kriterijuma i parametara za izradu strateškog dokumenta za razvoj lokalne kulture za decu i dečje umetničke publike. Program je otvoren za razne vidove uključivanja i angažovanja  odraslih (nastavnika maternjeg jezika, bibliotekara, stručnih saradnika, voditelja školskih literarnih/dramskih sekcija, zainteresovanih roditelja, članova Saveta roditelja).

Festival organizuje Kulturni centar Pančeva.

BUDI su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Pančevo i ambasada Švedske.