Nigdje_niotkuda_KORICE

DOBITNIK NAGRADE “MEŠA SELIMOVIĆ” OBJAVLJEN U SRBIJI

Izdavačka kuća Booka predstavlja svoje novo izdanje, roman Nigdje, niotkuda jednog od najboljih pisaca sa ex-Yu prostora Bekima Sejranovića.  Za ovo delo autor je nagrađen prestižnom nagradom „Meša Selimović“ za najbolji roman sa prostora Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

O KNJIZI

Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odneo u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

Povezana vest:  RIMSKA KNJIŽEVNOST, Od rane Republike do Avgusta

No koreni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u večitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.

Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom imamo i filigranski ispletenu povest XX veka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o istoriji svoje porodice. Lutanja, izbeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač večitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i verovatno najsvežiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovenčan prestižnom regionalnom nagradom „Meša Selimović”  (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši „niotkuda“ osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom.

Povezana vest:  MIKROGALERIJA – ULIČNI IZLOŽBENI PROSTOR U CENTRU GRADA

O AUTORU

Bekim Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. Pohađao je pomorsku školu i studirao kroatistiku i književnost u Rijeci. Od 1993. živi u Oslu u Norveškoj gde je na Istorijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Sa norveškog je preveo između ostalog dela Ingvara Ambjørnsena i Frode Gryttena, a priredio je i preveo antologiju norveške kratke priče Veliki pusti krajolik. Autor je studije Modernizam u romanu Isušena kaljuža Janka Polića Kamova, knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda i Ljepši kraj.

Povezana vest:  DVE PROMOCIJE NA ŠTANDU BOOKE NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA

Bekim je za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio nagradu Meša Selimović koja se dodeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Ženio se tri puta, a ćerku je dobio u vezi između drugog i trećeg braka. Ima brodić, i jednom je njim krenuo do Crnog mora ali je stigao samo do Morave. Živi i radi na relaciji Oslo – Hvar.