henri_sesti

Uspešna premijera “Henrija Šestog” u Glob teatru u Londonu
 
Na Kulturnoj olimpijadi u Londonu večeras je sa velikim uspehom premijerno izvedena predstava Narodnog pozorišta u Beogradu – Šekspirov „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milivojevića, saopštio je nacionalni teatar.
Poseban značaj ovog nastupa predstavlja činjenica što se sa scene tog mitskog pozorišta prvi put, u 400 godina postojanja, čuo srpski jezik.
Prve replike izgovorio je Predrag Ejdus, a ansambl beogradskog nacionalnog teatra pozdravljen je dugim aplauzom sa punih galerija ovog impresivnog pozorišnog zdanja.
Kulturna olimpijada počela je 23. aprila kao uvertira letnjim Olimpijskim igrama. Tokom šest nedelja pozorišne trupe iz 37 zemalja prikazaće svih 37 Šekspirovih dela na isto toliko jezika.
U ovoj tragikomediji, sa elementima groteske, naslovnu ulogu tumačio je Hadži Nenad Maričić.
U podeli su Ejdus (Biskup od Vinčestera, kasnije kardinal), Tanasije Uzunović (Vojvoda od Glostera), Boris Pingović (Vojvoda od Samerseta), Nebojša Kundačina (Lord Talbot), Branko Jerinić (Erl od Vorika), Branislav Tomašević (Erl od Safoka), Slobodan Beštić (Ričard Plantadženet), Aleksandar Srećković (Šarl, kralj Francuske), Pavle Jerinić (Vernon), Bojan Krivokapić (Besit), Jelena Ðulvezan, kao gost (Jovana od Orleana).
U predstavi učestvuju i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
U edukativnom centru Glob teatra danas su otvorene i dve izložbe – „Pozorje Laze Kostića“ autora Zorana Maksimovića i „Omaž Šekspiru“ autora Dragana Stojkova, a održano je i predavanje na temu „Šekspir u Srbiji“.
Maksimovićeva postavka prikazuje široku pozorišnu delatnost Laze Kostića, uključujući njegov rad na prvom prevodu Šekspirovog dela na srpski jezik, dok Stojkov, otvarajući prostore imaginacije nudi portret slavnog pisca koji deluje zagonetno i predstavlja ljudsku kompleksnost.
Predstava Narodnog pozorišta biće izvedena u Glob tetrau i reprizno, 13. maja na matineu u 11:30 sati.
Beogradska premijera „Henrija Šestog“ biće održana 9. juna na Sceni „Raša Plaović“.

 

Povezana vest:  Predstavu „Kad su cvetale tikve“ gledala publika u 572 grada