petar_kralj1

Mala scena Ateljea 212 dobija ime Petra Kralja
 
Mala scena Ateljea 212, popularni Teatar u podrumu, nosiće ubuduće ime jednog od najvećih srpskih glumaca Petra Kralja (1941-2011.).
Novi naziv biće zvanično proglašen sutra uveče, uoči izvođenja predstave „Matica“, poslednje u kojoj je Kralj igrao.
Njegovu ulogu u toj drami iz savremenog života, po tekstu Gorana Petrovića u režiji Rahima Burhana, preuzeo je ovog proleća dramski umetnik Miša Janketić.
„U želji da zauvek sačuva uspomenu na velikana našeg glumišta, pozorište Atelje 212 imenuje scenu Teatra u podrumu imenom Petra Kralja“, najavila je uprava Ateljea.
Kralj je pripadao najslavnijoj generaciji koja je stvorila ono što će kasnije postati stil igre i duha ovog pozorišta. Originalnim ulogama i izuzetnom snagom svoje umetnosti on je zauvek obeležio život Ateljea.
Kralj je rođen 1941. godine u Zagrebu, a preminuo je 10. novembra 2011. u Beogradu.
Diplomirao je na Akademiji za pozorište film, radio i televziju u Beogradu. Bio je stalni član Ateljea od 1968. do 1979. godine, kada prelazi u slobodne umetnike. Igrao je na mnogim scenama, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.
Glumio je i na filmu, dobio je četiri nagrade za životno delo, a ogromnu popularnost stekao je ulogama u više televizijskih serija.
Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine u gornjem foajeu Ateljea, u vreme kada još nije postojao Teatar u podrumu – „Živeo život Tola Manojlović“ po tekstu Mome Dimića i koju je zatim odigrao više od 400 puta, ostala je na repertoaru male scene gotovo četiri i po decenije.
Poslednju premijeru, „Maticu“, Kralj je odigrao baš u Teatru u podrumu 12. marta prošle godine.

 

Povezana vest:  U februaru zakazane tri premijere u beogradskim pozorištima