pozoriste_maske 

„Pinokio“ sutra otvara 14. Međunarodni lutkarski festival
 
Predstavom „Pinokio“ u izvođenju Pozorišta lutaka iz Mostara u Kragujevcu će sutra početi 14. Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ na kojem će, u takmicarskom delu, biti izvedeno 18 predstava, od kojih 14 iz inostranstva.
U čast nagrađenih biće izvedena predstava prošlogodišnjeg pobednika pozorišta lutaka iz rumunskog grada Pitešti, a na Festivalu koji traje do 19. maja, prvi put će učestvovati pozorište iz Londona.
Pored pozorišta iz Mostara u takmičarskom delu Festivala učestvovaće i pozorišta iz Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Kine, Rumunije, Ukrajine, Rusije, Engleske, zatim iz Novog Sada, Subotice, Zemuna, Zrenjanina i Niša.
Predstave će biti prikazivane u dva termina dnevno, na daskama Pozorišta za decu Kragujevac i u Knjaževsko-srpskom teatru.
Domaćin ovog jedinstvenog lutkarskog festivala u Srbiji je Pozorište za decu Kragujevac koje, prema rečima direktora Zorana Ðorića, zbog velikog interesovanja pozorišta širom sveta, kao i prethodne četiri godine, ne učestvuje u takmičarskom delu, kako bi svima koji su se javili omogućili učešće.
Međunarodni stručni žiri odlučivaće o najboljoj predstavi kojoj će pripasti statueta „Zlatna iskra“ a, biće dodeljene i plakete „Zlatna iskra“ za tri ravnopravne glumačke nagrade. Direktor Festivala odlučivaće o nagradi za originalnu produkcijsku ideju.

 

Povezana vest:  Smederevska jesen od 5. septembra