Grand_Prix_4._BUDI-ja_

Dodeljene nagrade 4. BUDI-ja na temu „Deca znaju sve“

Na Konkurs sa temom Deca znaju sve koji je raspisao Kulturni centаr Pаnčevа kаo orgаnizаtor 4. Međunаrodnog bijenаlа umetničkog dečjeg izrаzа – BUDI, a koji je zaključen 30. аprilа 2012. godine, pristiglo je 549 radova iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Švedske, Holandije, Angole, Velike Britanije, Filipina, kao i iz Internacionalne škole iz Beograda (Chartwell Internatinal School) i Srednje škole pri Ambasadi Rusije iz Beograda.

Žiri u sastavu Emil Sfera  – slikar, Predrag Starčević – profesor razredne nastave, Vladimir Vinkić – slikar, Sneţana Ćuruvija  – urednik programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Panĉeva i Branislav Radovanović  – umetnički direktor BUDI-ja doneo je odluke o nagradama koje će svečano biti dodeljene u okviru četvrtog BUDI –ja, 14. juna u 12 h, u Kulturnom centru Pančeva.

GRAND PRIX 4. BUDI-ja:

Mina Mirkov, OŠ „Bratstvo  – Jedinstvo“, Pančevo, 12 godina

Izuzetno originalno i zanimljivo likovno rešenje u trodimenzionalnoj formi, kreativni iskorak u odnosu na temu i tehnički zrelo izvedeno.

Kategorija Kreiraj čarapu za Pipi – crtež:

I nagrada  – Milena Bojić, Novobeogradska kulturna mreža, NBKM Atelje, Beograd

II nagrada  – Emilja Dotlić, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Kovin

III nagrada  – Teodora Ostojin, Atelje Mali genije, Pančevo

Kategorija Kreiraj čarapu za Pipi – objekti:

I ravnopravna nagrada  – OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“, Pančevo, Profesor  likovnog vaspitanja Dragana Tancabelić (grupni rad)

I ravnopravna nagrada  – „Moj atelje“, Beograd, likovni pedagog Nevena Popović, (grupni rad)

II ravnopravna nagrada  – Umetnički atelje SMART, Beograd (grupni rad)

II ravnopravana nagrada – ZUŠ Michalovce, Slovačka (grupni rad)

III nagrada – OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“, razred III1 (grupni rad), mentor profesor razredne nastave Snežana Đorđević

Povezana vest:  12. Noć muzeja: Beograd se budi za mališane!

Na konkurs je pristigao veliki broj kvalitetnih i zanimljivih rešenja, tako da je žiri doneo odluku da razvrsta radove u dve kategorije, crteže i objekte. U kategoriji crteža izdvojili su se pojedinačni radovi, dok su se u kategoriji objekata istakle grupe radova. Pravo iznenađenje je bio veliki broj originalnih rešenja, kako u tehnici, tako i idejno. Žiri je zbog toga dodelio više ravnopravnih nagrada. Radovi su izuzetno kreativni i veselih kolorita.

Kategorija Detinjstvo i igračke – crtež:

I nagrada Iva Trkulja, Igračka Pabla Pikasa, Umetnička radionica Zemun, Zemun

II nagrada Andrea Novićević, Igračka Alberta Anštajna, Atelje Mali genije, Pančevo

III nagrada Vanja Mašić, Kornjača, OŠ „Branko Radičević“, Panevo

Kategorija Detinjstvo i igračke – igračke:

I nagrada Aleksandar Čiki „Frankenštajnova amnezija“, OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“, Pančevo

II nagrada Aleksandar Nikolajev, „Hvatalice za slova“ OŠ „Bratstvo-Jedinstvo“, Panĉevo

III nagrda Stefan Kljajić „Mesečeva raketa“ OŠ „Stevica Jovanović“; Pančevo

Zbog velikog broja inovativnih radova sa izuzetno visokim kvalitetom, žiri je ponovo doneo odluku da radove razvrsta u dve kategorije, crteže i igračke. Pristigle igračke su duhovite, kreativne, maštovite, očigledno su plod dečje mašte. Iako su izvedene dečjom rukom, njihova izvedba je vrlo vešta.

„Frankenštajnova amnezija“ je predstava najjednostavnijeg rešenja igračke kojim dete moţe da se zabavi uz prisustvo edukativnog momenta, koja uz to reflektuje i savremeno društvo. „Igračka Pabla Pikasa“ je pravo dečije viđenje jedne Pikasove slike. S obzirom na to da je Pikaso nalazio inspiraciju u dečjem

stvaralaštvu, ovde imamo povratni efekat, gde je jedno dete bilo inspirasano Pikasovim radom.

Povezana vest:  Nove edukativne karte „Cherry on Top“ u Vulkančiću

Kategorija Strip BUDI Bonton:

I nagrada Maša Uzelac, Uređenje dečje sobe, OŠ „Stevica Jovanović“ Pančevo

II nagrada Milan Kusmuk, OŠ „Ruđer Bošković“, Beograd

III nagrada Ina Čok, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Kovin

U ovoj kategoriji su deca iskazala poglede na svakodnevicu iz svoje perspektive, ilustrujući za njih interesantne i neuobičajene situacije. Koristeći liniju iskazali su sveopšte ljudske vrednosti: ljubav, poštovanje, prijateljstvo, humor… Rad Uređenje dečje sobe posebno se istakao svojim likovnim pristupom – stripskom serijalizacijom u 9 slika prikazani su ambijenti jedne dečje sobe uz objašnjenja devojčice koja

u njoj stanuje. Rad karakteriše bogatstvo kolorita i zrelost izraza koja prevazilazi uzrast deteta. Bogatstvo detalja i kompoziciona rešenja svedoče o prirodnom osećaju i izvanrednom talentu mlade autorke.

Kategorija BUDI Emocije:

I nagrada Danijela Stanković, OŠ „Goce Delčev“ Jabuka

II nagrada Diane Macgowan, Chartwell International School, Beograd

III nagrada OŠ „Dositej Obradović“  Opovo, učiteljica Jelica Cvrkota, grupni rad: Miodrag Gajić, Nela Despotović, Uroš Jovanov i AnĊela Markov.

Na ovim radovima izdvajaju se sklad između dečjeg likovnog izraţaja i emotivnog doživljaja. Prvonagrađeni rad je nastao u jednom dahu i izraz je snažnih osećanja deteta iskazanih bojom, simbolima ljubavi, raznolikim koloritom i rečju.

Kategorija Džungla na asfaltu

Nagrada za mentorski rad:

Predrag Nikolić, OŠ „Stanisalv Sremčević“, Kragujevac, za zbirku pesama „Pesme četvrtog pet“.

Gospodin Predrag Nikolić je nagrađen za negovanje ljubavi i lepih duša svojih učenika sazdanih u knjizi poezije „Pesme četvrtog pet“, izuzetnog senzibiliteta za decu, prati njihovu razigranu maštu i na taj način baštini čaroliju dečjeg stvaralaštva. Za izuzetnu posvećenost i istrajnost u radu sa decom žiri mu dodeljuje nagradu Ljubiša Divljak za mentorski rad koja je ustanovljena na prethodnom BUDI-ju.

Povezana vest:  Povratak Srđana Valjarevića na srpsku književnu scenu

Specijalne nagrade:

Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin, Pančevo, Grupa za kreativno pisanje.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, likovna radionica za decu, likovni pedagozi Tamara Nedeljković i Marko Vukša, za grupni rad Igračke i detinjstvo.

PU Dečja radost, Pančevo, vrtić Pupoljak, vaspitačice Ljiljana Markov, Tanja Bogdanov, za igru „Kolumbova putovanja“

Kroz ovu nagradu žiri iskazuje zahvalnost institucijama koje se na različite načine neguju dečje i likovno stvaralaštvo.

Grupa za kreativno pisanje Regionalnog centra za talente obogatila je raspon pristiglih radova nesvakidašnjim postupkom vezivanja slike i pisane reči. Kroz kreativno asocijativno dejstvo fotografije kao vizuelne ideje deca su maštovito reagovala zanimljivim pričama. Kolaž nastao u likovnoj radionici Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka oslikava maštovite oblike obojene raznovrsnim koloritom. Rad

je izuzetno maštovit i kreativan, pun dečje radosti. Podseća na šarenu baštu razliĉitih malih i velikih crteža i emocija. Ova nagrada „Kolumbova putovanja“ nastala u okviru predškolske ustanove Dečja radost, u vrtiću Pupoljak, predstavlja krajnje neobičnu igru za decu koja pravi kopču između prošlosti i sadašnjosti.

U okviru 4. Međunarodnog bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI) koji će biti održan od 15. maja do 15. juna u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, posetioci će imati priliku da se, kroz filmske, pozorišne, baletske i muzičke predstave, izložbe, predavanja i radionice upoznaju sa aktuelnim tokovima stvaralaštva za decu kao i da vide dela čiji su autori sama deca.

Festival organizuje Kulturni centar Pančeva.

BUDI su podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Grad Pančevo i ambasada Švedske.