atelje212Komad Gde je Zapad? Jelene Mijović premijerno u Beču
Komad Jelene Mijović „Gde je Zapad?“, napisan po porudžbini Folksteatra (Volkstheater) iz Beča, biće premijerno izveden sutra uveče u tom pozorištu, u okviru projekta „Go West“, saopšteno je iz beogradskog „Ateljea 212“.
Folksteatar je za taj projekat angažovao devet pisaca iz Mađarske, Poljske, Rumunije, Letonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije, čije tekstove na scenu postavljaju m ladi austrijski i nemački reditelji i u kojima igraju članovi tog pozorišta.
Projekat „Go West“ zamišljen je kao otvaranje pitanja da li je Zapad geografski ili politički definisan, šta je uopšte Zapad i da li je nastankom Evropske unije podela Evrope na Istok i Zapad prevaziđena ili opet, i neznajući, pravimo nove granice.
Tekst „Gde je Zapad?“ Jelene Mijović predstavlja komediju apsurda koja prati Ibn Sinu i Ibn Ružda, islamske filozofe koji hiljadu godina pokušavaju da svoje prevode i komentare Aristotelovih dela donesu Zapadu.
U beskrajnim nastojanjima da se domognu Zapada naleću na Berlinski zid, upadaju u unakrsnu vatru tokom rata u Bosni, a FBI agenti ih sumnjiče za terorizam.
Komad je režirala Kristina Homel, a u predstavi igraju Serfina Rastl, Til Firit i Patrik O. Bek.
Povezana vest:  Neizvestan početak nove sezone u Domu kulture Studentski grad