Na slovo na slovo postaje muzička predstava
na_slovo_na_slovoMuzička predstava „Na slovo na slovo“, rađena na osnovu popularne serije za decu iz šezdesetih godina, biće premijerno izvedena 17. aprila u beogradskom Pozorištu na Terazijama.
Direktor Pozorišta na Terazijama Mihajlo Vukobratović rekao je danas na konferenciji za novinare da će „Na slovo na slovo“ režisera Darijana Mihajlovića biti „prvi dečiji mjuzikl u našoj zemlji“.
-Godinama smo želeli da na našu scenu uvedemo i taj oblik mjuzikla koji nije namenjen odrasloj publici, nego odraslima i manje odraslima. Ideja da se na sceni pojavi tekst Duška Radovića je značajna, jer se on jako pametno, sažeto i slojevito obraćao svim članovima društva, a napose Beograđanima – rekao je Vukobratović.
Prema njegovim rečima, legendarne obrazovno-zabavne serije „Na slovo na slovo“ televizije Beograd ne bi bilo bez muzike Miodraga Ilića Belog (1921-1971), koji je „u fantastičnoj simbiozi sa tekstvom Radovića uspeo da stvori neverovatan broj hitova koji se pamte“.
Orkestraciju originalne muzike iz serije uradiće u mjuziklu njegovi sinovi Sanja Ilić, autor etno projekta „Balkanika“, i Dragan Ilić, poznat po radu sa rok grupom „Generacija 5“.
-Muziku ćemo malo osavremeniti, ali ćemo zadržati osnovnu emociju koju je nosila serija. Radeći na ovim kompozicijama posle desetak dana ponovo sam se vratio u detinjstvo, kad su moj otac i Duško radili zajedno – rekao je Sanja Ilić.
U seriji ulogu Miće igrao je Milutin Tatić (1923-1991), a u predstavi je preuzima Svetislav Bule Goncić. Novina je što njegov partner lutak Aćim iz serije sada u mjuziklu postaje dečak, koga u alternaciji igraju Raslav Sekulović i Mateja Vukašinović.
-Aćima lutka smo oživeli jer je to zahtevna uloga i uvereni smo da ćemo samo ovako imati sigurnost da se predstava održi – istakao je Vukobratović.
Tetka Lolu igra Mina Lazarević, Paju Slobodan Boda Ninković, Ostoju Miroljub Turajlija, Morskog Vuka Duško Radović, Lafa Slobodan Stefanović i Lošku Snežana Jeremić.
Radovićev scenario za seriju „Na slovo na slovo“ adaptirao je za mjuzikl Vladimir Andrić, koji je istakao da je to bio „zahtevan posao obavljen sa ogromnim respektom prema Dušku i Iliću“.
-To su bile polusatne epizode, dramaturgije kolaža, likovi su skice, a fable nema. Mislim da Radović ne bi imao ništa protiv što smo nešto morali da osavremenimo i dodamo fabulicu. Pozorište je jedno, a televizija drugo – istakao je Andrić.
Režiser Mihajlović rekao je da će se odreći celokupnog honorara za predstavu u iznosu od 600.000 dinara u korist nekoliko ustanova za staranje o deci.
Koreografkinja je Sonja Lapatanov, a njena pomoćnica Milica Cerović, kostimograf je Ivana Vasić, scenograf Aleksandar Denić, dirigent orkestra Vojkan Borisavljević.
Povezana vest:  Knjiga za sva vremena - Umetnička biografija Milene Dravić