noc_muzeja_2012_-_narodna_biblioteka  

Odličan provod u devetoj Noći muzeja!
 
U samo jednoj noći u godini muzeji, galerije i ulice u 65 mesta u Srbiji ostale su budne sve do 2 sata ujutru a 19. maj ostaće zapamćen kao datum kada su se svi odlično proveli u muzejima.
Svi oni koji su bili deo devete Noći muzeja u Beogradu ali i u Novom Sadu, Šapcu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Vršcu, Irigu ili Kikindi videli su premijerne postavke, izložbe, programe i osetili sjajnu atmosferu kojoj je doprinelo i lepo vreme.
Noć muzeja je u isto vreme održana u 40 zemalja Evrope, 65 mesta u Srbiji, 67 lokacija u Beogradu i 50 u Novom Sadu.
Za osam sati trajanja, Beograd je zabeležio 220.000 poseta a najveće interesovanje izazvala je noćna šetnja u Belom Dvoru, povratak u tridesete u Narodnoj biblioteci Srbije, azijski ratnici i borbe kendo majstora u Vojnom muzeju i premijerno prikazana soba iz hotela „Njujorker“ u Muzeju Nikole Tesle.
Tajnu lokaciju, Kuću Alekse Krsmanovića u kojoj je proglašena kraljevina SHS, obišlo je 500 najvernijih fanova Noći muzeja.
Posetioce Novog Sada najviše je zaineteresovala postavka tridesetak slika koje su nekada bile izložene u domu Josipa Broza Tita ali i “Zlatni album” u Muzeju Vojvodine. Novi Sad je u devetoj Noći muzeja zabeležio 100.000 ulazaka u muzeje.
U Kragujevcu najveću pažnju izazvala je izložba medicinskih učila, foto-dokumenti o vladavini kneza Pavla Karađorđevića ali i izložba slika iz kolekcije Prve kragujevačke gimnazije. U devetoj Noći muzeja, Kragujevac je sa 22 lokacije u gradu zabeležio rekordni broj poseta, čak 15.000.
Tvrđava u Nišu bila je mesto akcije a posebni doprinos dale su galerije koje su aktivno učestvovale u ovogodišnjoj manifestaciji. Niš je bio budan duboko iza ponoći a 32 mesta u gradu i 25.000 poseta dokaz je dobre atmosferu u ovoj južnoj prestonici Srbije.
Narodni muzej bio je mesto susreta u Šapcu, dok je izložba o 150 godina od rođenja Janka Veselinovića u Šabačkoj biblioteci bila deo porodičnih tura. Organizovane školske posete doprinele su brojci od 27.000 ulazaka u devetoj Noći muzeja koja je u Šapcu bila organizovana na devet mesta u gradu.
U Subotici najveće interesovanje bilo je za program u Gradskom muzeju koji je zabeležio 6.000 poseta dok su Irig i Gornji Milanovac, po prvi put predstavili svoje programe znatiželjnim posetiocima devete Noći muzeja.
Pokrovitelj nacionalne Noći muzeja bilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Sponzor beogradske Noći muzeja je Viasat History a prijatelj manifestacije, peti put zaredom, bila je kompanija MTS. Devetu Noć muzeja podržali su Alpha banka, Nestea, Elektroprivreda Srbije i Fiat.
Noć muzeja se zahvaljuje vernim posetiocima, medijima, sponzorima i prijateljima a za desetu, jubilarnu, manifestaciju obećava još bolje i  sadržaje!

 

Povezana vest:  Manifestacija "Noć pozorišta" večeras u Grockoj