mikser_2012_1

Dodela nagrada pobednicima konkursa “Ghost project“

Najboljim mladim industrijskim dizajnerima, učesnicima međunarodnog konkursa “Ghost project“, koji organizacija Mikser sprovodi već sedmu godinu za redom, večeras će u Beogradu svečano biti dodeljene nagrade, saopšteno je danas iz “Miksera“.

Ovogodišnje izdanje izložbe okupilo je 104 dizajnera, a slogan ”Budi realan!”, pod kojim je sprovedeno ovogodišnje takmičenje, najavljuje pokretanje sopstvene proizvodnje (Mikser Design) i poziva dizajnere da ograničenja prihvate kao izazov.

Tokom festivala međunarodni žiri koga čine svetski priznati industrijski dizajner Konstantin Grčić, arhitekta i kreativni direktor „Miksera“ Maja Lalić, profesor Šumarskog fakulteta na BU i dizajner nameštaja Jelena Matić, grafički dizajner i profesor na Univerzitetu Singidunum Borut Vild, izabrao je projekte koji će se proizvesti pod novom nezavisnom etiketom “Mikser Design“, a nagrade će svečano uručiti Lalićeva.

Povezana vest:  Najlepše pesme Rusije 8. oktobra u Sava centru

Posetioci Mikser festivala su mogli da pogledaju u holu hotela Bristol 104 prototipa, odabrana među više od 300 pristiglih prijava iz 30 zemalja sveta. Međunarodni konkurs “Ghost project 2012“ bio je otvoren za dizajnere starosti do 35 godina, a selektovani su radovi koji unose značajne inovacije u svakodnevni život, ali čiji proces proizvodnje ne ugrožava životnu sredinu.

Inicijativa “Ghost project“ deluje na nekoliko frontova – edukuje javnost i medije o poslovnim potencijalima i društvenoj ulozi dizajna; stimuliše razmenu među dizajnerima iz različitih kulturnih sredina, uspostavlja kanal komunikacije između mladih talenata i afirmisanih svetskih dizajnera, inicira saradnju kreativnog sektora sa proizvođačima iz zemlje i regiona, navodi se dalje u saopštenju.

Povezana vest:  U nastavku POZORIŠTA PONEDELjKOM predstava "Mi deca sa stanice Zoo"

U hotelu Bristol izloženi su i odabrani radovi selekcije ““Young Balkan Designers““ – regionalnog segmenta talent platforme koju je Mikser organizacija pokrenula sa ciljem otkrivanja, razvoja i međunarodne promocije kreativnog potencijala Balkana, sa posebnim akcentom na obnovu multikulturalne saradnje u regionu.

Iznikla iz velike Mikserove godišnje izložbe domaćih dizajnerskih nada, pod nazivom “Ghost Project“, inicijativa “Young Balkan Designers“ pokrenuta je 2009. godine sa idejom da u deset radova sublimira ono najbolje što lokalna dizajn scena može da ponudi svetskom tržištu.

Povezana vest:  Izložba koja putuje - radovi umetnice Emilije Gašić u Njujorku

Konkurs “Young Balkan Designers“ danas predstavlja pravu mobilizacionu snagu novih generacija dizajnera, od Beča do Atine, dok proizvođačima nudi jedinstvenu dinamičnu bazu podataka o kreativnim resursima.

Mikser festival koji je otvoren 25. maja danas se završava, a organizatori su pripremili bogat muzički program za sve posetioce u Mikser Hausu, na Tuborg bini i Converse Parobrod bini.

Svi programi su besplatni, a izložbe u zgradi Beogradske zadruge (Geozavod) mogu se pogledati do 25. juna.