Dobitnik_Nagrade_Vasko_Popa

Fondacija Hemofarm tradicionalno nagrađuje  pesničko stvaralaštvo
 
Odlukom žirija u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, književni kritičar (predsednik), Duško  Novaković i Dušan Belča (članovi), dobitnik 18. Nagrade “Vasko Popa”   je književnik Tomislav Marinković.  Stručni žiri čiji je u jakoj konkurenciji od 90 prispelih pesničkih knjiga odabrao zbirku pesama “Običan život”. Hemofarm Fondacija je darodavac ove prestižne Nagrade koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa.
“ Najpre želim da izrazim zahvalnost žiriju, osnivačima Nagrade, Opštini Vršac i Fondaciji Hemofarm što neguju sećanje na Vaska Popu i istovremeno doprinose očuvanju srpske  poezije. Meni je izuzetna čast što sam dobitnik Nagrade koja mi predstavlja podsticaj za sve predstojeće stihove.”- istakao je Tomislav Marinković dobitnik 18. nagrade Vasko Popa
Nagrada za najbolju zbirku pesama na srpskom jeziku “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. na inicijativu Udruženja građana „Vršac lepa varoš“ i Agencije „Đorđević“ u želji da se očuva uspomena na velikana srpske poezije. Fondacija Hemofarm je od početka darodavac.
„Ovaj dan, koji smo nestrpljivo čekali da čujemo ime dobitnika Nagrade, svima nama predstavlja istinski praznik poezije, stvaralaštva i umetnosti. Odluka Fondacije da tradicionalno, od 1995. godine, bude darodavac Nagrade koja nosi ime velikana srpske poezije koji je živeo i radio u  Vršcu, gde je i sedište Hemofarma, potvrđuje  naša nastojanja  da, pored prioritetnih, humanitarnih aktivnosti, kontinuirano doprinosimo afirmaciji kulture, obrazovanja i srpske književnosti. Hemofarm Fondacija je ponosna što je darodavac ove prestižne pesničke nagrade koja predstavlja svojevrstan podstrek pesničkog stvaralaštva “ – istakla je Snežana Radočaj, direktorka Hemofarm Fondacije.
Glavni donator Fondacije je kompanija Hemofarm, lider na domaćem farmaceutskom tržištu i najveći izvoznik lekova iz Srbije, koja je ove godine obeležila više od pola veka, tačnije 52. godine uspešnog poslovanja. Hemofarm Fondacija nastaviće da pruža podršku  talentovanim pojedincima i realizuje projekte koji se tiču  kulture, nastojeći da prave vrednosti dobiju na značaju.
Nagrada će laureatu biti svečano uručena tradicionalno 29. juna na rođendan Vaska Pope  u Vršcu u okviru manifestacije „ Dani Vaska Pope“. Pokrovitelj Nagrade je Opština Vršac.

 

Povezana vest:  KVARTET DAFERA JUSEFA OČARAO PUBLIKU U NARODNOM POZORIŠTU