Petrograd_plakat

Premijerno izvođenje kamerne opere u Domu omladine

„Petrograd“ u Beogradu

Kamerna opera Petrograd, doktorski rad kompozitorke Branke Popović, imaće premijeru u utorak 19. juna u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Opera „Petrograd“ nastala je po istoimenom romanu ruskog avangardnog pisca Aleksandra Belog, a libreto је napisala Aleksandra Sekulić.

Kompozitorka Branka Popović je odabrala ovakav tekst jer on u sebi ima utkanu vizuelnu i muzičku komponentu i ostavlja mogućnost korišćenja različitih medija kao i kombinovanja umetničkh izraza.

U operi je narativnost očuvana, a radnja ispričana polifonijom verbalnog, muzičkog i vizuelnog medija poput, na primer, istorijskih televizijskih emisija gde narator, uz jasan lični pomalo ironičan stav, vodi priču, dok ansambl od osam pevača oživljava pojedine njene trenutke. Petrogradski ambijent Beli je istkao iz pogleda privilegovanih i moćnih, siromašnih i buntovnih, sluga i trgovaca koji čine sivu bezličnu ljudsku masu grada i tek se na trenutke izdvajaju iz okoline i dobijaju individualnost. U operi, tako, nema konvencionalnih uloga i likova, već ansambl zastupa glasove petrogradske stonoge iz koje se povremeno izdvajaju individue, kada i glasovi preuzimaju određene uloge.

Povezana vest:  "Grand Central" Dušana Miklje od srede u prodaji

“Roman Aleksandra Belog predstavljao je za mene poseban izazov, jer je tematski aktuelan, a ujedno ima posebnu urbanost, polifoniju i šum koji na početku 20. veka obećava nesto novo, što se danas iščitava kao tradicija.” istakla je autorka libreta Aleksandra Sekulić

Opera  će biti postavljena na scenu u koprodukciji Jugokoncerta i Doma omladine Beograda, a organizatori najavljuju da će ovaj komad u junu biti izveden samo jednom.

Povezana vest:  "Grad kostiju" - i knjiga i film pred domaćim čitaocima

Besplatne propusnice za premijeru kamenre opere „Petrograd“ mogu se preuzeti na info pultu u glavnom holu Doma omladine Beograda.

Solisti: Jelena Jovanović, Biljana Soldo, soprani;  Ana Radovanović, Ana Sinicki, mecosoprani;Ljubomir Popović, Danilo Stošić, tenori; Vladimir DinićNenad Nenić, Saša

Novaković, baritoni; Gudači Sv. Đorđa; Solisti Ansambla za novu muziku Gradilište:  Neda Hofman, klavir; Veljko Klenkovski, klarinet; Ivan Marjanović, udaraljke; Video: Nebojša Petrović, Ivica Đorđević, Boško Prostran

Povezana vest:  Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti – konferencija na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Izvođenje opere Petrograd pomogli su  FMU, SOKOJ, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Udruženje kompozitora Srbije, Grad Beograd, Dom kulture Studentski grad.