LP_DUO_06_SM

LP Duo povodom sto godina od rođenja Džona Kejdža
 
Kamerni ansambl LP Duo, koji čine beogradski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, večeras su premijerno izveli dela Džona Kejdža, “A Book of Music” i “Three Dances”. Nastup je izveden u okviru multimedijalnog projekta „Do you love John Cage“, koji je LP Duo posvetio stogodišnjici rođenja ovog poznatog kompozitora.
Pored maestralnog izvođenja mladih pijanista, publika je imala priliku da istovremeno pogleda inserte iz filmova posvećenih Džon Kejdžu, američkom kompozitoru koji predstavlja jednog od najvećih avangardnih stvaralaca posle Drugog svetskog rata. Zahvaljujući LP Duo magiji, publika je uvedena u svet filozofije muzike, uz zvuk i reč samog Kejdža.
Dela se odlikuju izuzetnom virtuoznošću i na poseban način spajaju zapadnu i istočnu kulturu i civilizaciju. Istovremeno su inspirisana stvaralaštvom Mocarta, Satija i indijske muzike i izvršila su snažan uticaj na deo popularne kulture i savremene muzike kakvu danas poznajemo. 
LP Duo je osnovan 2004. godine i jedan od najuspešnijih kamernih ansambala. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović završili su master i doktorske studije na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok u Nemačkoj. Tokom 2008. godine proglašeni su za jednim od osam najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju „Dranoff Miami 2 piano competition“ u Majamiju. Zajedno su osvojili više od 40 internacionalnih nagradai nastupali širom Evrope i u SAD.
U subotu, 23. juna od 18.00 sati, u Tribinskoj sali Doma omladine nastavlja se program posvećen Kejdžu. Kompozitor Miroslav Miša Savić, održaće predavanje pod nazivom „Da li je više išta potrebno reći o Džonu Kejdžu?“, dok će pijanistkinja Nada Kolundžija govoriti na temu „Ja volim Džona Kejdža! – Čitanje Kejdža“. Ulaz na predavanja je slobodan.
Nakon premijere u Beogradu, projekat će se na jesen 2012. održati u Zagrebu i Ljubljani.  
Projekat je realizovan u saradnji sa ambasadom Sjedinjenih američkih država u Beogradu , Domom omladine Beograda, Kinom Šiška, Ljubljana, Muzičkim Biennalom Zagreb i Centrom za novu umetnost – CENU.

 

Povezana vest:  Dom omladine Beograda - Program za SEPTEMBAR 2010.