narodno_pozoriste_beogradPremijera baleta „Songs“ sa Ašhen Ataljanc u Narodnom pozorištu

 

Jednočini balet „Songs“  italijanskog koreografa Maura Bigoncetija sa Ašhen Ataljanc u glavnoj ulozi biće premijerno izveden večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u okviru predstave „Triple Bill“.

Proslavljena balerina Ataljanc nakon deset godina vraća se u Narodno pozorište kao solista u savremenoj baletskoj predstavi za tri igrača koja je kao događaj od posebnog značaja za razvoj i unapređenje kulture urađena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Povezana vest:  Sutra u 18 sati počinje Noć muzeja!

Ovaj Bigoncetijev balet je 15 godina nakon premijere još uvek na repertoaru slavne italijanske kompanije „Aterbaleto“ čiji je član Ataljanc bila od 2000. godine.

Na sceni Narodnog pozorišta ona će sa solistima Milanom Rusom i Dejanom Kolarovim igrati u baletu „Songs“ koje je za nju najlepše Bigoncetijevo delo u kome je godinama želela da igra „zbog koreografije, muzike i cele atmosfere“, ali do sada nije imala priliku.

Povezana vest:  Olimpijski muzej prikazaće izložbu Kako nastaje legenda

Rafiniranu igru troje igrača u baletu „Songs“ na muziku Henrija Parsela „Pesme“ po kojima je nazvana i ova koreografija, publika će u nacionalnom teatru moći da vidi na reprizama 27. januara, 17. februara, 30. marta, 19. aprila i 14. juna.

Bigoncetijev balet „Songs“ izvodiće se sa  koreografskim ostvarenjima druga dva velika koreografska imena „Korak po korak“ Pola Lajfuta i „Ssest plesova“ jednog od neprikosnovenih autoriteta u svetu umetničke igre Jiržija Kilijana.

Povezana vest:  Beogradske Perverzije odložene za 13. novembar