GerasimDisliev_

Sutra prvi Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest u Vranju

Prvi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće održan u Vranju, u subotu, 30. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Svečana ceremonija otvaranja biće održana u 19 sati, u sali Pozorišta „Bora Stanković“ kada će Snežana Simonović, sekretar Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje održati pozdravnu reč, a Nebojša Novković, direktor P(h)antomfesta će i zvanično otvoriti Festival.

Festival je pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte. Sa tim ciljem, tokom jednog dana, u Vranju će u sali Pozorišta „Bora Stanković“ biti izvedene tri predstave pantomime.

Program P(h)antomfesta:

19.00h – Otvaranje festivala

19.10h – „Ljubav“ (produkcija P(h)antomfesta), glume: članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje; režija: Trajče Gjorgiev

Povezana vest:  Treći roman detektivskog serijala Samuela Bjerka "Dečak koji je voleo jelene" u prodaji

20.00h – „Čovek“, (u produkciji Stranica teatra iz Skoplja); režija: Trajče Gjorgiev

21.00h –  „Monolog sa koferom“ (u produkciji Iskra teatra iz Pariza); režija:  Konstantino Raimondi

Predstava „Ljubav“, nastala je u produkciji P(h)antomfesta i premijerno će biti izvedena na ovogodišnjem, prvom izdanju Festivala. U predstavi koju je režirao glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgiev, glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. Predstava „Ljubav“ je kolaž pantomimskih etida koji govori o ljubavi u njenim različitim vidovima.

Pored ove festivalske produkcije, biće izvedene i dve profesionalne predstave pantomime i to „Čovek“ Trajčeta Gjorgieva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja i „Monolog sa koferom“ Gerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa, a u produkciji Iskra teatra iz Pariza.

Za predstavu „Čovek“ odabrano je pet etida iz opusa jednog od najuticajnijih ličnosti u razvoju pantomime u svetu, Marsela Маrsоа, koje ujedno predstavljaju osnovu njegove filozofije pozorišta. Na sceni će makedonski glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja, Trajče Gjorgiev, izvesti alegorije, filozofske i apstraktne pantomime.

Povezana vest:  Beogradski sajam knjiga od 20. do 27. oktobra

Predstava „Monolog sa koferom“ koja nosi i podnaslov „Skitalačka priča jednog brbljivog pantomimičara“, u izvođenju Gerasima Dišlieva i u režiji Konstantina Raimondija kombinuje elemente kabarea, nemog filma i duboke lične drame. Gerasim Dišliev, pantomimičar poreklom iz Bugarske, predavač u školi pantomime Marsela Marsoa, saradnik i asistent Maestra Marsoa (1997-2005), u ovoj predstavi žonglira rečima i emocijama. Dišliev i Raimondi rade u tandemu već 15 godina i sa ovom predstavom su učestvovali na festivalima u Izraelu, Dižonu, Avinjonu, Napulju i Skoplju. „Monolog sa koferom“ dolazi u Vranje dva dana nakon izvođenja u Parizu i predstavlja se publici koja je pokazala izuzetan senzibilitet za pitanja migracije, putovanja i odnosa prema korenima.

Povezana vest:  PRATEĆI PROGRAM PRVOG SAVAMALA BOOK FESTA

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Ulaz je besplatan.

„P(h)antomfest ukazuje na pantomimu kao retku i skoro zaboravljenu umetnost, ali i teži da, kroz festivalski program, omogući gluvim i nagluvim osobama kao posebno ugroženoj i društveno nevidljivoj socijalnoj grupi da se uključe u kulturnu scenu. Cilj Festivala je i da doprinese oživljavanju kulturne scene juga Srbije, kao ekonomski i kulturno devastiranom i ugroženom području“, izjavio je Nebojša Novković, direktor festivala.

Ideja organizatora je da se P(h)antomfest održava svake godine, uz dinamičnije i učestalije uključivanje gluvih i nagluvih osoba iz zemlje i regiona, kao i profesionalnih pantomimičara, da bi se kroz nekoliko godina kroz međusobnu interakciju, postigao glavni cilj Festivala, a to je potpuno brisanje razlika među ljudima kroz umetnost.