Feliks_Baumgartner_RED_BULL_STRATOS

RED BULL STRATOS

Testovi Feliksa Baumgartnera na velikim visinama

Počela je sledeća faza Baumgartnerovog rekordnog skoka u pokušaju da postane prvi čovek koji je probio zvučni zid slobodnim padom. Neustrašivi Austrijanac, koji će leteti brže od metka nakon što bude skočio sa visine od rekordnih 36.576 metara, kaže da su on i njegov tim spremni za akciju. „Faza razvoja je uspešno završena,“ sa samopouzdanjem je objavio Baumgartner na svojoj Facebook stranici. „Nakon 3 nedelje testiranja kapsule, procedura u slučaju opasnosti i test skokova sa velikih visina u Taftu, gotovi smo!“ Red Bull Stratos tim će preseliti svoju bazu u Rozvel u Novom Meksiku u julu mesecu, kako bi se pripremili za finalni test skok sa 27.432 metara. Pokušaj da se obori rekord od 31.300 metara koji je postavljen 1960. godine, odigraće se ubrzo nakon završetka poslednjeg test skoka.

Povezana vest:  RED BUL CLIFF DIVING 2012, Silčenko najbolji na veličanstvenim stenama

„Jedna milja svakih 5 sekundi – toliko brzo putujete supersoničnom brzinom,“ rekao je Baumgartner, pomalo iznenađen činjenicom da će ovom brzinom pasti s neba. „Teško je poverovati kad tako postavite stvari, ali obožavam to,“ dodao je 43-ogodišnji avanturista, koji jedva čeka da izvede istorijski skok sa ivice svemira, pri čemu će prikupiti i važne podatke koji će pomoći u napretku medicinske nauke. „Hoću li probiti zvučni zid ovog leta? Mislimo da je moguće, a ja činim sve da se to i desi.“

Povezana vest:  Kada gejmer iz igrice pređe u realan svet

Prozor povoljnih vremenskih uslova za lansiranje masivnog helijumskog balona visokog neverovatnih 55 spratova, a koji će nositi Baumgartnera u svemir na tročasovnom putu, otvara se u julu i trajaće do septembra. Red Bull Stratos misija će pokušati da obori četiri rekorda u jednom danu: najviši ljudski let u balonu (36.576 metara), najviši skok padobranom, prva osoba koja je probila zvučni zid tokom slobodnog pada i najduži slobodan pad (oko 5 minuta i 30 sekundi).

Povezana vest:  Red Bull Air Race sutra u Askotu

{vsig}RED_BULL_STRATOS{/vsig}

 

 

{vsig}RED_BULL_STRATOS{/vsig}