KRASD_AJS_MINHEN (2)Kanadski ledolomac zdrobio konkurenciju na otvaranju sezone Red Bull Crashed Ice u Minhenskom Olimpijskom parku

 

 

Kanađanin Kajl Kroksal (22) pobedio je na otvaranju sezone 2011 Red Bull Crashed Ice svetskog šampionata u subotu uveče u Minhenu (Nemačka). Takmičari iz 21 zemlje trkali su se na 353 metara dugoj ledenoj stazi pred 23.000 oduševljenih gledalaca u Olimpijskom parku. Svetski šampion će biti poznat nakon četiri ovogodišnje trke sa završnicom u Kvebek Sitiju (Kanada) u Martu.

Neustrašivi dvadesetdvogodišnji Kanađanin sačuvao je balans i sigurnom vožnjom punom adrenalina triumfovao na izazovnoj stazi punoj skakaonica, prepreka i šikana, upisavši se u istoriju kao pobednik 17 trke Red Bull Crashed Ice u istoriji. Iako je lokalni heroj Martin Nefneker završio na razočaravajućem desetom mestu, ogromna publika pozdravila je svetsko takmičenje održano na stadionu gde su se 1972 godine održale Letnje Olimpijske igre. Skot Kroksal (20), Kajlov mlađi brat, diskvalifikovan je nakon pogrešnog starta u finalu tako da je takmičenje završio kao četvrti.

Povezana vest:  ZLATAR LOKACIJA TELENOR TRKE PREŽIVLJAVANJA

Zahtevna staza dovela je do brojnih spektakularnih duela zahvaljujući 15 metara visokoj startnoj rampi i 68 stepeni strmoj stazi kao i dva mosta, dve skakaonice, jedna osam metara i druga šest metara duga. Sedmostruki Red Bull Crashed Ice pobednik Džasper Felder (SWE) ispao je iz daljeg takmičenja u šesnestini finala nakon što je pri brzini od 70 km/h udario u ogradu: „Svetska elita je sve jača i jača tako da se i najmanja greška kažnjava“.

Povezana vest:  U Beograd stiže najzabavniji letački šou na svetu - Red Bull Flugtag!

Kajl Kroksal je čovek koga će svi želeti da pobede na trci u Valkenburgu (Holandija) 5. februara. Kroksal ima 200 poena prednosti u generalnom poretku ispred Artua Pihlainena (Finska/800 poena).  Branilac svetske titule Martin Nefneker (Nemačka) tražiće osvetu u Valkenburgu. „Šampionat ima četiri trke ove godine tako da je još uvek sve otvoreno“ izjavio je on.

Osoblje od 140 ljudi potrošilo je 10 dana gradeći 353 metara dugačku stazu od leda na koju su utrošili 2.000 metara kvadratnih specijalnih cevi za hlađenje koje konstantno održavaju temperaturu na -10 stepeni Celzijusovih. Iz Minhena, svetski šampionat u daunhil kros klizanju se seli u Valkenburg (Holandija/5. februar), zatim u Moskvu (Rusija/26 februar), a završnica sezone biće održana u Kvebek Sitiju (Kanada/19. mart).

Povezana vest:  Red Bull Aces - prva wingsuit 4 cross trka

Finalni rezultat: Red Bull Crashed Ice svetski šampionat/Minhen/Nemačka

1. Kajl Kroksal (Kanada), 2. Artu Pihlainen (Finska), 3. Lukas Kolc (Češka), 4. Skot Kroksal (Kanada), 5. Adam Horst (Kanada), 6. Džim de Paoli (Svajcarska); 10 Martin Nefneker (Nemačka), 26 Džasper Felder (Švedska).

KRASD_AJS_MINHEN (1)