AR MY RECO JM 0002Tesna borba u vrhu na Red Bull Air Race u Aziji

Rivalstvo između Hanesa Arha iz Austrije i Pola Bonoma iz Velike Britanije dostići će tačku usijanja na najzanimljivijoj trci u ovogodišnjem šampionatu, 17. i 18. maja kada se Red Bull Air Race bude zaustavio u Putradžaji u Maleziji po prvi put.
Arh, šampion iz 2008, pobedio je branioca titule iz Velike Britanijie u poslednjoj trci u Rovinju u Hrvatskoj, dok je Bonom za deliće sekunde bio brži od njega na otvaranju sezone u Abu Dabiju.
Japanac Jošihida Muroja se raduje trci u Aziji nakon što je u Rovinju osvojio svoj prvi podijum u karijeri zauzevši treće mesto. Australijanac Met Hol je siguran da trka u njegovom delu planete može da oživi njegovu nadu da postane šampion, s obzirom da je u prve dve trke gubio bodove zbog udaraca u pilone. Kanađanin Pit Meklaud imaće težak zadatak pred sobom ako želi da zadrži treće mesto u ukupnom plasmanu. Ove godine promenjena su pravila, pa svih 12 pilota moraju imati standardizovane motore i propelere, a trka u Rovinju bila je žestoka sa rekordnim brojem udaraca u pilone.
Piloti se raduju prvoj trci u Putradžaji gde temperature u maju idu i preko 30 stepeni. Putradžaja se nalazi južno od Kuala Lumpura i sagrađena je 90-ih godina. Grad se konstantno razvija i predstavlja jedno od najreprezentativnijih mesta u Maleziji.
Halim Otman bivši „top gan“ pilot u malezijskom ratnom vadzuhoplovstvu učestvovaće u Čelenmdžer kupu koji pruža mogućnost novim pilotima da usavrše svoje letačke sposobnosti u niskom letu u uslovima koje diktira ova trka, ali u događaju odvojenom od glavne trke.
U Red Bull Air Raceu piloti se nadmeću u brzini i spretnosti dok pokušavaju da u svojim letelicama u niskom letu savladaju najbolje što mogu slalom stazu sa preprekama u vidu pilona. Piloti dostižu brzinu i do 370 km/h i trpe 10 G silu.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS 2014, Šervud cilja treću pobedu u Madridu

Poredak u svetskom šampionatu:
1. Hanes Arh (AUT) 21 poen
2. Pol Bonom (GBR) 21
3. Pit Meklaud (CAN) 12
4. Jošihida Muroja (JPN) 7
5. Met Hol (AUS) 7
6. Nikolas Ivanof (FRA) 5
7. Martin Sonka (CZE) 5
8. Najdžel Lemb (GBR) 5
9. Matijas Dolderer (GER) 5
10. Kirbi Čembalis (USA)

PHOTO: Jorg Mitter/Red Bull Content Pool

Povezana vest:  SPREMNI ZA POLETANJE?