RBAR_New York_Race Day_ChamblissTrijumf Bonoma na Red Bull Air Race-u u Njujorku

 

Britanac Pol Bonom pobedio je na prvom ikada održanom Red Bull Air Race u Njujorku u nedelju, gde je predstavio izvanredan nastup. Iako pod velikim pritiskom, u najspektakularnijem okruženju u kojem je ovo takmičenje održano za osam godina koliko postoji. Najdžel Lemb je osvojio drugo mesto u uzbudljivoj borbi koja se vodila između Kipa slobode i donjeg Menhetna, dok je Amerikanac Kirbi Čemblis osvojio svoj drugi uzastopni podijum, zauzevši treće mesto.

Bonom, zvanični šampion, odneo je pobedu pred 75000 gledalaca koji su trku posmatrali kako sa obe strane reke Hadson, tako i preko malih ekrana u živom televizijskom prenosu. Poslednje tri trke Bonom je završavao iza Arha, zbog čega je morao da se vrati u igru, pogotovu nakon Arhove pobede u kvalifikacijama, što ga je dovelo na samo jedan poen iza Bonoma. Arh je naterao Bonoma da ide do svojih granica i testira svoje mogućnosti, ali nakon što je udario u pilon u finalnoj trci, uništio je svaku mogućnost osvajanja podijuma.

Povezana vest:  Red Bull Air Race se vraća u Rovinj

Bonomovo vreme je bilo 1’10’’01, što je ujedno bilo i najbrže vreme postavljeno tog dana na stazi dugačkoj 5,5km, a koja se sastoji od 13 vazdušnih kapija postavljenih na divnoj Hadson reci između Statue slobode i fantastičnog njujorškog horizonta. Bonom je imao dosledno vreme i u rundi Top 12 sa 1’10’’09, i u rundi Super 8 sa 1’10’’07, da bi u finalu vozio 1’10’’01. To je bilo za 2,05 sekundi brže od Lemba i 2,08 od Čemblisa. Arh je bio za 5,34 sekunde u zaostatku, sa dodatnih 6 kaznenih sekundi koje je dobio nakon što je udario u pilon.

Bio je ovo Bonomov 12. osvojen podijum za redom i trenutno u šampionatu vodi sa 53 poena, dok se u sveukupnom plasmanu Arh nalazi iza njega na drugom mestu sa 48 poena. Tim Breitling i njihov pilot Najdžel Lemb su treći sa 47 poena, dok Čemblis ima 35 poena.

Povezana vest:  RED BULL X-FIGHTERS 2014, Džoš Šijan je Red Bull X Fighters svetski šampion

RBAR_New York_Race Day_Bonhomme„Sve je prošlo jako dobro i kakvo okruženje!“ rekao je Bonom. „Tek nakon što sam završio trku mogao sam zaista da uživam u pogledu. Sjajan dan. Bio sam skoncentrisan na sebe, svoj avion i stazu. A sada mislim da možemo malo i da proslavimo.“ Lemb, koji je treći put ove godine osvojio drugo mesto nakon Abu Dabija i Rio de Žaneira, nazvao je ovo „fantastičnim rezultatom“. Čemblis, svetski šampion 2006, bio je oduševljen što je osvojio podijum na domaćem terenu. „Kao Amerikanac sam veoma ponosan na svoj uspeh,“ rekao je. „Biće potrebno malo vremena da mi se slegnu utisci. Moram lično da se zahvalim Hanesu što je udario u onaj pilon. Hvala ti Hanes!“

Arh je bio veoma dostojanstven u svom porazu na najvećoj pozornici od ukupno 49 trka koliko je održano u istoriji Red Bull Air Race takmičenja. Grad Njujork je mesto na kojem organizatori sanjaju da organizuju ovo takmičenje od kad je ova vrsta motosporta lansirana 2003. Arh kaže da je dao sve od sebe da pobedi Bonoma i tako osvoji rekordnu četvrtu pobedu za redom, međutim, zakačio je vazdušni pilon i tako sebi uskratio tu šansu.

Povezana vest:  RED BULL CRASHED ICE, Artu Pihlainen novi svetski šampion u Ice Cross-u (FOTO)

„Bila je to jako dobra trka,“ rekao je Arh, šampion 2008. „U pitanju je bilo svega par centimetara. Lakše mi je što sam izgubio na taj način, sa stilom, nego da sam potpuno zeznuo stvar. Zbog toga mislim da mi ovi momci ispred mene duguju pivo.“

Njujorška trka je bila peta od ukupno osam trka u šampionatu. Ujedno je bila i razočaravajuća za drugog Amerikanca Majkla Gulijana. Pilot iz Masačuseca je završio sedmi. Kanađanin Pit Meklaud je s druge strane imao sjajnu trku i osvojio peto mesto, što ga pomera na peto mesto u sveukupnom plasmanu šampionata sa 29 poena.