Snezana_mora_umreti

Međunarodni bestseller, nemački detektivski roman „Snežana mora  umreti“ u izdanju Lagune

Navikli smo da nam dobri detektivski romani stižu sa engleskog govornog područja, pa iz skandinavskih zemalja, a sada je „Laguna“ prvi put objavila krimić nemačke autorke Nele Nojhaus „Snežana mora umreti“.

Nojhaus (45) pripada „samoniklim“ piscima jer je godinama pisala za fioku, baveći se raznim drugim poslovima, dok nije sakupila hrabrost da se obrati, putem interneta, firmi „Book on demand“ (knjige po porudžbini) koja je spremna da za određenu cenu odštampa knjigu u bar 500 primeraka.

To je uradila sa prvom 2005. godine, sama organizujući prodaju tako što ih je raznosila po knjižarama u malim mestima u blizini sela u kome je živela sa mužem, s kojim deli ljubav prema konjima i jahanju.

Već sledeću knjigu, pošto je prvu rasprodala, štampala je u 1.000 primeraka i tako je polako počela da se širi, od usta do usta, fama da postoji nova autorka detektivskih romana u kojima se pojavljuje tandem inspektora Oliver fon Bodenštajn i Pia Kirhof.

Povezana vest:  Opera Narodnog pozorišta član asocijacije "Opera Evropa"

Još jedna knjiga bila je samizdat ali sada je tiraž dostigao 5.000 primeraka. Jedan primerak je stigao u ruke lektorke koja je radila za jednu od velikih berlinskih izdavačkih kuća i ubrzo se pojavio predstavnik ove kuće kod Nojhausove sa ugovorom da preuzme štampanje njenih knjiga.

Od 2008. godine do sada Nojhaus je sa ukupno pet naslova iz ovog serijala dostigla tiraž, samo za nemačkom govorećem području koji premašuje dva miliona, a autorska prava su prodata u 20 zemalja.

„Laguna“ može da se pohvali da je njen, za sada, najbolji roman ovog serijala „Snežana mora da umre“ iz 2010. pojavila pre američkog, koji stiže septembra ove godine.

U međuvremenu, Hojaus „hara“ po evropskim bestseler listama, a „Snežana“ je stigla na vrh liste u Južnoj Koreji.

Povezana vest:  Ivana Kuzmanovic otvara Uskršnji sajam

Među zemljama u kojima se nemačka Agata Kritsti već etablirala su Francuska, Rusija, Brazil, Španija, da ne pominjemo Italiji i ostale manje evropske zemlje. Treba očekivati i da će se tandem detektiva Oliver i Pia preseliti i na velike ekrane jer su se veliki studiji zainteresovali za knjige.

Svaka od detektivskih knjiga, koje je do sada napisala, odmah stiže na bestseler listu nedeljnika „Špigel“, a „Snežana“ se zadržala mesecima. Inače svih pet se nalaze među 20 najprodavanijih naslova na nemačkom govornom području već dve godine.

U čemu je tajna uspeha ovog novog detektivskog serijala koji dolazi iz sredine koja se do sada nije proslavila po ovim žanru? Kraj oko planine Taunus, u kome Nojhusaova živi od ranog detinjstva i koji odlično poznaje, odabrala je da bude prostor u kome se kreću njeni junaci. To su zaseoci u kojima svako poznaje svakoga, ali to je i odličan paravan za skrivanje mračnih porodičnih tajni, jer pravilo je da se niko nikome ne meša u život.

Povezana vest:  ''Bruklin" Koluma Toubina roman o irskim imigrantima u SAD

Nojaus je sjajno kreirala detektive Olivera fon Bodenštajna i Piu Kirhof dajući im „biografije“ koje ih čine ličnostima od krvi i mesa i čitaoci mogu da uspostave kontak sa njima i da saučeštvuju u problemima u njihovim privatnim životima.

Treći, bitan faktor za ovaj žanr je smisao da vodi zaplet tako da sve vreme tera čitaoca da ga sa pažnjom prati ne bi li otkrio ko povlači konce iz pozadine i ko je i zasto ubica.

U „Snežani“ kao u najboljem Hičkokovom filmu imamo nesahranjene leševe, „navodnog“ ubicu koji je odležao robiju i vraća se u zavičaj gde će sve što se dogodi odmah njemu pripisati i dovoljno uzbuđenja za dobru zabavu.