pozoriste_maske 

Biće premijera i u novoj pozorišnoj sezoni
 
Pozorišta u Beogradu postepeno započinju novu sezonu 2012/2013, u kojoj će i pored ozbiljne materijalne krize ipak biti novih predstava.
Među pozorištima na gradskoj kasi prvi je otvorio vrata Bitef teatar, 5. septembra i to premijerom drame „Daleko“ mlade autorke Tamare Bosak u režiji njenog profesora Nenada Prokića.
U ovom pozorištu sledeća premijera sprema se već za oktobar, u koprodukciji sa fondom Hartefakt – nemački komad „Izopačeni“ Martina Šermana u režiji Andreja Nosova.
Premijerom će sezonu otvoriti i Malo pozorište „Duško Radović“ u kojem će 11. septembra biti izvedena nova verzija „Pinokija“, po tekstu Slobodana Obradovića u režiji Ksenije Krnajski.
Za najmlađu publiku „Radović“ za naredni mesec priprema “Snežanu i sedam patuljaka“ u postavci Nikole Zavišića.
Jugoslovensko dramsko pozorište, u kojem se 12. septembra otvara 46. Bitef, počinje sa svojim repertoarom 15. septembra. Na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ na programu je Nušićevo „Sumnjivo lice“ u režiji Jagoša Markovića.
U JDP-u su počele pripreme autorskog projekta Marka Manojlovića po pričama američke autorke Doroti Parker, a premijera će biti na sceni “Bojan Stupica“.
Narodno pozorište podiže zavesu na velikoj sceni 15. septembra kada će izvesti Šekspirovog „Henrija VI“ u režiji Nikite Milivojevića. Ta predstava je uvrštena u glavni program Bitefa.
Nacionalni teatar, koji je na republičkom budžetu, kao prvu dramsku premijeru u novoj sezoni već sprema „Ženski orkestar“ Žana Anuja u režiji Juga Radivojevića, a u planu u i nove baletske i operske predstave.
Od 17. septembra ponovo će raditi Atelje 212. Na sajtu tog pozorišta objavljeno je da će na velikoj sceni biti izveden jedan od hitova – „Ratna kuhinja“ po tekstu Stevana Koprivice u režiji Milana Karadžića, a naredne večeri, 18. septembra na sceni „Petar Kralj“ takođe vrlo tražena predstava „Pomorandžina kora“ Maje Pelević u režiji Gorana Markovića.
O premijerama u Ateljeu za sada nema preciznih vesti, zbog teškog spora između većeg dela glumačkog ansambla i upravnika. Naime, glumci su proletos, tražeći smenu Kokana Mladenovića, izjavljivali da sa njim više neće ulaziti u nove projekte. Još uvek se čeka konačna reč koju treba da da osnivač tog teatra  Skupština Beograda.
Beogradsko dramsko pozorište odabralo je za početak sezone, 22. septembra na velikoj sceni „Rade Marković“, popularnu komediju „Sviraj to ponovo Sem“ Vudija Alena u režiji Marka Manojlovića, a na Novoj sceni biće izvedena drama ?Život je pred tobom? Romana Garija u režiji Veljka Mićunovića.
U BDP-u, koji obeležava 65 godina rada, počele su probe za prvu premijeru u jesenjem delu sezone – „Smrt trgovačkog putnika“ Artura Milera, takođe u režiji Mićunovića.
Za 22. septembar početak rada najavila su i pozorišta za decu – „Boško Buha“ koji startuje sa bajkom „Vasilisa prekrasna“ i „Pinokio“sa lutkarskom predstavom „Vitez cvrča“.
Pozorište na Terazijama otvoriće vrata za beogradsku publiku 28. septembra premijerom mjuzikla „Glavo luda“. Ovaj projekat glumca i pevača Nikole Bulatovića, po pesmama Zdravka Čolića, imaće prethodno svoje prvo izvođenje 20. septembra u Čačku.
Na Terazijama za ovu jesen najavljuju i premijeru mjuzikla ?Zona Zamfirova? u postavci Kokana Mladenovića.
Gradsko pozorište bez stalno zaposlenog ansambla Zvezdara teatar, kao i privatni Kamerni teatar i Opera Madlenianum počeće sa redovnim reperatorom u oktobru.
U međuvremenu, već radi privatno pozorište „Slavija“, predstave se mogu gledati i u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, 21. septembra startuje „Dadov“.

 

Povezana vest:  Somborske muzičke svečanosti od 19. do 23. oktobra 2023.