hobbit_poster_1

Piter Džekson odbija da priča o trilogiji „Hobit“
 
Reditelj Piter Džekson uspešno je ovog vikenda izbegavao pitanja o odluci – koja je izazvala prilične kritike obožavalaca – da filmsku adaptaciju romana Dž.R.R. Tolklina „Hobit“, koji je dug 300 strana, podeli na tri dugometražna filma.
Reditelj epske trilogije „Gospodar prstenova“ rekao je ranije da su tri filma mogucha zbog dodataka na kraju romana u kojima Tolkin pruža dodatne detalje o Srednjoj Zemlji.
Na konferenciji za novinare u Torontu, Džekson, koji je na filmskom festivalu predstavio svoj dokumentarac „West of Memphis“, odbio je da odgovara na pitanja vezana za „Hobita“.
LJubitelji Tolkina smatraju da Džekson želi da zaradi razvlačenjem priče na nekoliko nastavaka i da mu ponestaje ideja.
Na sličan način je poslednji roman u seriji o Hariju Poteru „Relikvije smrti“ pretočen u dva odvojena filma, što je potom bio slučaj i sa „Sumrakom“ i „Igrama gladi“.
Sam Tolkin je o sebi govorio da mu je potreban urednik koji se neche plašiti kasapljenja teksta.
„Gospodar prstenova“ koji je napisan u periodu između 1937. i 1949. kao nastavak „Hobita“ prvobitno je bio zamišljen kao jedna knjiga ali je njegov izdavač insistirao na trilogiji – iz ekonomskih razloga,
Prvi deo Džeksonovog „Hobita“ – „An „Unexpected Journey“ (Neočekivano putovanje) očekuje se u bioskopima u decembru 2012. Drugi i trechi – „The Desolation od Smaug“ (Uništenje Šmauga) i „There and Back Again“ (Tamo i natrag) do jula 2014.

 

Povezana vest:  Merjem Uzerli snima svoj prvi igrani film u Srbiji