Neven_2011-smanjeno

NAGRADA NEVEN ZA 2011. GODINU za knjigu KARTOGRAFIJA
 
Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je nagradu Neven za 2011. godinu MILUTINU TADIĆU  za knjigu KARTOGRAFIJA ili KARTU čitaj – NIKOGA NE PITAJ,  u izdanju Kreativnog centra kao najboljem delu iz oblasti popularne nauke.
O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: Vladimir Jelenković, predsednik, Vladimir Andrić, Zorana Opačić i Tijana Tropin.
Žiri je ocenio da je, osim svoje osnovne namene kao korisnog dopunskog nastavnog sredstva za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole, odobrenog od strane Ministarstva prosvete za upotrebu u nastavi, ova knjiga dragocena i široj populaciji mlađih i starijih radoznalaca koji žele da usavrše svoju kartografsku pismenost. Knjiga je celovit, veoma dobro osmišljen i analitičan pregled savremene kartografije i obuhvata sve bitne elemente ove specifične oblasti – od planova i geografskih karata, njihovog sadržaja, kartografskih znakova i naziva, do orijentacije, određivanja stajne tačke, korišćenja kompasa i dži-pi-es uređaja. Ono što je čini posebno dragocenom jesu i praktična i slikovita uputstva korišćenja svih kartografskih resursa, bogato ilustrovana izvanrednim i maštovitim ilustracijama Ivice Stevanovića. Metaforično rečeno, ova knjiga je pravi kompas za mlade i radoznale kojima će poslužiti kao izvanredan izvor vizuelne percepcije, snalaženje i otkrivanje sveta koji ih okružuje.
Žiri je u ocenjivanju knjiga koje su konkurisale za nagradu Neven u oblasti popularne nauke posebno istakao kvalitet edicije Ovako se živelo, izdavačke kuće Kreativni centar. Iz prošlogodišnje produkcije ove originalne edicije u izboru za najbolju knjigu našla su se tri izdanja, mežu kojima je žiri posebno izdvojio vrednosti knjige Život u socijalizmu (1945-1980), autorke Radine Vučetić.
Tradicionalna nagrada Neven dodeljuje se u organizaciji Prijatelja dece Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva kulture, od 1955. godine. To je najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu.
Povezana vest:  Tokyo Magnitude 8.0. u nedelju, 25. marta u DOB/Velika sala