laguna_sajam

Laguna na Sajmu knjiga 2012.

Kalendar izdavača u Srbiji počinje i završava se u oktobru. Tako i knjige brojimo između dva Sajma. Ovog puta izbrojali smo ih preko 250.

Laguna je još jednom pokazala da ume da prepozna popularne knjige i pre nego što postanu bestseleri. Tako smo u poslednjih godinu dana objavili najtiražnije svetske romane trilogiju „Pedeset nijansi“ E. L. Džejms, svetski bestseler „Svetlo između okeana“ M. L. Stedman, koji će uskoro biti ekranizovan, ali i izuzetan triler „Poverljivo iz L. A.“, remek-delo najvećeg živog majstora krimića Džejmsa Elroja.

Laguna neguje savremenu domaću književnost i u svojoj ediciji Meridijan okuplja najbolje srpske autore. U poslednjih godinu dana ova edicija postala je bogatija za nove romane Dejana Stojiljkovića „Duge noći i crne zastave“, Vlade Arsića „Izgubljene u magli“, Ane Vučković „Surfing Serbia“, Mirjane Đurđević „Leš u fundusu“, ali i za nove priče Ljubice Arsić „All Inclusive“, ili novo i dopunjeno izdanje bajke za odrasle Sretena Ugričića, „Maja i ja i Maja“.

Ljubitelje priča obradovala je Jelice Greganović svojom zbirkom „Ispod sedmog neba“, dok je Ljubica Arsić u već poznatoj i prepoznatljivoj ediciji Talasi priredila izvanrednu antologiju savremene svetske priče o braku i porodici „Tanjir pun reči“.

Tokom prošle godine Laguna je obajvila ekskluzivnu kolekciju od šest tematski raspoređenih zbirki priča našeg nobelovca Ive Andrića, a u 2012. smo čitaocima ponudili Andrićeve novele sabrane u dve knjige: „Novele o ženi“ predstavljaju sublimaciju Andrićevog umetničkog sagledavanja i razumevanja žene kao teme u njegovom pripovedačkom opusu, dok su „Novele o mutnim vremenima“ obuhvatile duže pripovetke koje, na ovaj ili onaj način, govore o nesigurnim i nemirnim vremenima kada je ugrožen čovekov život ili narušeno njegovo dostojanstvo. Andrićev pripovedački opus zaokružili smo knjigom minijatura i najkraćih priča pod naslovom „Susret“. Andrić je nedavno postao i književni junak u tridesetak priča savremenih srpskih pripovedača sabranih u antologiji „Zemaljski dugovi“. Čitaoci će ovde naći ne samo prvorazrednu prozu već i odgovore na pitanje kako današnji pisci vide Andrića kao ličnost i stvaraoca.

Svetislav Basara je savremenu srpsku književnost obogatio novim romanom, „Dugovečnost“, koji predstavlja nesvakidašnju alegoriju o srpskim naravima, današnjim i svagdašnjim.

Dvotomno izdanje „Sulejman i Rokselana“ je izuzetna istorijska biografija Sulejmana Veličanstvenog iz pera srpskog istoričara i pisca, akademika Radovana Samardžića, koja na originalan način spaja istoriju i književnost. Ova knjiga je istančan prikaz istorijskih prilika i običaja šesnaestog veka viđenih u svetlu ljubavi između velikog osmanskog vladara i njegove omiljene sultanije, poreklom Ruskinje.

U okviru kapitalnog projekta „Izabrana dela Borislava Pekića – književna građa“ u 2011. objavljeni su romani „Besnilo“, „Atlantida“ i „1999“. Tokom ove godine objavili smo „Novi Jerusalim“, „Vreme čuda“, „Kako upokojiti vampira“ i prvi i drugi tom kapitalnog dela „Zlatno runo“. Ovo kanonsko izdanje celokupnog književnog opusa Borislava Pekića, jednog od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, biće objavljeno u celini tokom 2013. i 2014. godine. Samo da podsetimo, „Besnilo“ se, po oceni čitalaca, pored „Zlatnog runa“ i „Godina koje su pojeli skakavci“, našlo u selekciji deset najboljih romana srpske književnosti od 1982. do 1991. godine.

Povezana vest:  Svetski dan pantomime - iz Beograda u više od 30 zemalja

Jelena Bačić Alimpić je čitaoce obradovala novim romanom „Pismo gospođe Vilme“, dok je Vesna Dedić Milojević svoju ljubavnu trilogiju završila romanom „Ti si meni sve“, koji je po oceni kritičara najemotivniji i najzreliji autorkin roman. Ivana Kuzmanović se nakon bestseler studije o ljubavi vratila beletristici ljubavnim romanom „U ime Ljubavi“. Sanja Marinković, popularna TV voditeljka i novinar, svojom knjigom „Moja tajna – ljubav, vežbanje, kuvanje“ otkriće čitateljkama kako da u vremenu u kojem svi žurimo sačuvaju telo i duh pomoću jednostavnih vežbi i recepata zdrave ishrane.

Ljubitelji lepe književnosti u okviru edicije Nobelovci od ove godine mogu uživati i u delima „Milosrđe“ i „Dom“ jedne od najznačajnijih književnica današnjice, američke spisateljice Toni Morison. Nobelovu nagradu dobila je 1993. a laureat je i Pulicerove nagrade. Njeno stvaralaštvo karakterišu epske teme i živi dijalozi, a zaslužna je i za promovisanje crnačke literature. Nastavili smo i sa objavljivanjem dela „Jevanđelje po Isusu Hristu“ i „Putovanje jednog slona“ Žozea Saramaga.

Zemlja domaćin ovogodišnjeg Sajma knjiga je Mađarska. Laguna posebno izdvaja nobelovca Imrea Kertesa i roman „Dosije K“. Među ostalim mađarskim piscima koje je Laguna objavila nalaze se Mikloš Vamoš („Knjiga očeva“ i „Majka je samo jedna“), Milan Fušt („Povest o mojoj ženi“), Atila Bartiš („Spokoj“), Pal Zavada („Jadvigin jastuk“), Deže Kostolanji („Ševa/Ana Edeš“), Peter Nadaš („Kraj jedne porodične priče“).

Od prevoda sa nemačkog jezika izdvajamo roman „Golubije srce“ Melinde Nađ Abonji. Ovaj roman ovenčan je najprestižnijim nacionalnim nagradama za najbolji roman godine u Nemačkoj i Švajcarskoj. „Svako umire sam“ Hansa Falade je jedan od najznačajnijih romana 20. veka. Prema oceni kritičara, ovo je najbolja knjiga ikada napisana o otporu samih Nemaca nacističkom režimu Adolfa Hitlera. O temi Drugog svetskog rata i odnosa pojedinca prema njemu, na veoma suptilan i značajan način govori roman Uvea Tima „U senci moga brata“, koji je u svetu zaslužio veliku pažnju kritike i čitalaca. Prva kompletna biografija Hermana Hesea „Večna čarolija početka“ Alojza Princa sa iscrpnom Heseovom bibliografijom takođe je objavljena na srpskom jeziku početkom 2012. godine.

Laguna je ove godine posvetila veliku pažnju i knjigama sa tematikom o roditeljstvu i vaspitanju. Posebno izdvajamo knjige „Disciplina bez straha“, „Umeće roditeljske ljubavi“, „Deset najvećih zabluda o vaspitanju“, „Samostalna deca su srećnija“, „Kako deca osećaju“.

Povezana vest:  Savi Damjanovu nagrada „Art-Anima“ za popularizaciju srpske fantastičke književnosti

Laguna ekskluzivno za Sajam

I ove godine za Sajam knjiga Laguna će svoje čitaoce obradovati ekskluzivnim naslovima. Najveća vest je svakako svetska premijera nove knjige Vilijema Pola Janga „Raskršća“, koja izlazi mesec dana pre američkog izdanja. Laguna je dobila ekskluzivno pravo da prva objavi novu knjigu autora svetskog bestselera „Koliba“. Vilijem Pol Jang je 2010. godine bio gost Lagune i Beograda i budući da ga je oduševio topli prijem srpske čitalačke publike odlučio je da svoje čitaoce obraduje novom knjigom upravo za 57. Međunarodni sajam knjiga. U novoj knjizi Jang nas upoznaje sa Entonijem Spenserom, egoistom koji je ponosan što je uspešan biznismen na vrhuncu karijere, što je uspeo sam, bez obzira na to što je cena za tako nešto bila bolno visoka. Izliv krvi u mozak ostavlja ga u komi. „Budi“ se u nadrealnom svetu koji kao u ogledalu oslikava njegov život, od prelepog do iskvarenog. Na tom mestu Toni vodi živopisne razgovore sa osobama za koje veruje da su delovi njegove podsvesti, prateći njihova uputstva u nadi da će ga to odvesti do istine i, možda, do iskupljenja. Knjigu je preveo Nenad Dropulić.

„Potraga za suncem“ je novi roman Tonija Parsonsa. Nakon zbirke priča „Odlasci“, koju je Laguna objavila u aprilu ove godine, Parsons se ponovo vraća romanu i temi porodice koja polazi na egzotično putovanje u potrazi za ostvarenjem svojih snova a umesto toga otkriva istinu o sebi.

Delo nobelovca Žozea Saramaga „Putovanje jednog slona“ po značaju i književnoj poruci nesumnjivo se može nazvati njegovim testamentarnim delom. Ova knjiga u izuzetnom prevodu Jasmine Nešković izlazi uoči Sajma knjiga.

Novi roman nagrađivanog pisca Đorđa Milosavljevića „Jagodići – knjiga prva – Pokladske vatre“ izlazi ekskluzivno za Sajam knjiga i prati događaje iz istoimene TV serije.

Nagrađivani psiholog i predavač psihologije na Univerzitetu Stanford dr Keli Makgonigal, autorka je knjige „Snaga volje kao instinkt“ koju će Laguna objaviti za predstojeći Sajam knjiga. Kako deluje samokontrola, zbog čega je važna i kako je možemo povećati samo su neka od pitanja na koja odgovara ova knjiga koja pomaže ljudima da se izbore sa stresom i da unesu pozitivne promene u svoj život.

Knjiga „Alati“ predstavlja neobičan psihološki model zasnovan na oprobanim metodama najuspešnijih holivudskih psihoterapeuta Fila Stuca i Barija Majklsa. Svojim klijentima, među kojima su najplaćenije filmske zvezde, pomogli su da reše mnoge probleme – nesigurnost, traumu, bes, nedostatak volje, negativnost ili izbegavanje, a zahvaljujući Laguni ovu knjigu mogu imati i naši čitaoci.

Povezana vest:  Promocija monografije o Nušiću u Muzeju NP

„Doba čuda“ Karen Tompson Voker je izuzetan roman o važnosti postojanja nade i o tome može li ona nadvladati beznađe i nesigurnost. Zemlja usporava rotaciju, dani i noći su sve duži, sunce prži. To je u kratkim crtama scena na kojoj se dešava drama jedanaestogodišnje Džulije koja mora da se bori i sa svakodnevnim problemima jer život ne može da stane. Brak njenih roditelja se raspada, izgubiće neke stare prijatelje, otkriti prvu ljubav… Dok Džulija pokušava da se navikne na „novu normalnost“, Zemlja i dalje usporava. Ima li smisla boriti se za svoje snove ako smak sveta može nastupiti bilo kada?

Laguna će specijalno za Sajam knjiga objaviti dvotomni roman Edvarda Raderfurda „Njujork“, epsku dramu o istoriji najvažnijeg američkog grada. Ovo je priča o tome kako je za četiri veka Njujork postao meta svetske zavisti, Velika jabuka, obožavana i omražena, sve dok oni koji su joj ponajviše zavideli nisu pokušali da je unište. Pričajući priču o Njujorku, Raderfurd u ovom epskom remek-delu otelovljuje i samu istoriju Amerike.

„Svakoga dana, svakoga časa“ je roman hrvatske autorke Nataše Dragnić. Napisan na nemačkom jeziku, privukao je veliku pažnju čitalaca u Nemačkoj (prodat je u 50.000 primeraka), a prava za prevod prodata su u čak 28 zemalja pre nego što je roman izašao iz štampe. Na srpskom jeziku ga čitamo u izdanju Lagune.

U ediciji „Klasici svetske književnosti“ Laguna će za Sajam objaviti Šekspirove „Četiri tragedije“ („Romea i Juliju“, „Hamleta“, „Magbeta“ i „Kralja Lira“). Početkom 2012. u istoj ediciji izašle su Čehovljeve izabrane pripovetke pod naslovom „Prvi ljubavnik“, koje je izabrao i priredio Dejan Mihailović.

Za najmlađe Lagunine čitaoce spremili smo novu knjigu Uroša Petrovića „Zagonetne priče – knjiga peta“, koja donosi nove izazove za sve radoznalce.

Devojčice će se obradovati serijalu „Monstrumska škola“ Lizi Harison. Ovaj serijal je napravio veliki uspeh u svetu zahvaljujući franšizi u okviru koje su animirana TV serija i lutke napravljene po likovima iz romana.

Akcije na Laguninom štandu:

•           akcija 500 naslova na popustima od 50–90%, gde je minimalna cena knjige 20 din

•           redovna akcija 15% + 10% na tri i više kupljenih knjiga

•           flajer koji kupac dobija na Laguninom štandu, a kojim ostvaruje dodatni popust od 5% na štandu Delfi