kreativni-centar_logo

Na ovogodišnjem 57. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga  Kreativni centar predstaviće više od 70 novih i originalnih izdanja

 

KNJIGE ZA PREDŠKOLCE

Za najmlađe čitaoce pripremili smo slikovnice Dinosaurusi i Afričke životinje, koje će im pomoći u tome da savladaju crtanje. Svitac pšeničar i vodeničar Dobrice Erića neodoljiva je poema ovog poznatog pesnika. Pomoću knjige Ringe, ringe, raja trenuci zajedničkog čitanja dece i roditelja biće zabavni i korisni. Sve ljubitelje Ane Lukić, junakinje knjiga iz serije Šta sve Ana zna…, obradovaće nova preklapalica U šumi, prva u ediciji Ana i Filip istražuju.

KNJIGE ZA OSNOVCE

Gospođica Špageta našeg poznatog pisca za decu Vesne Aleksić nov je naslov iz edicije Hajde da čitamo. Knjige iz te serije razvijaju čitalačko samopouzdanje kod dece. Početnicima u čitanju namenjena je i knjiga Jasminke Petrović Od čitanja se raste, koju je ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

U novoj ediciji Izbaci dosadu iz kuće objavljeni su naslovi Kofa bez dna, Šašava flaša i Matematika kao igra 1 i 2. Mlađim osnovcima namenjene su tri knjige koje će im pomoći da zavole i razumeju matematiku: Avanture jedne jedinice, 5+ genijus matematikus! i Da lako shvatiš matiš.

Alis između dve vatre, Devojčica sa ostrva duhova, Lutkalina, Hedviga, Rumini, S njim i bez njega, Čarobne patike mog prijatelja Persija novi su romani u ediciji Svet je jedan, u kojoj objavljujemo zanimljive knjige poznatih pisaca za decu i mlade iz različitih krajeva sveta.

POPULARNA ISTORIJA

Povezana vest:  U Sremskim Karlovcima proglašenje Godine knjige i jezika

Za osnovce koji žele da saznaju nešto više o svakodnevnom životu ljudi u prošlosti pripremili smo knjigu U Habzburškoj monarhiji. Ne bi poželeo da živiš u Pompeji! i Ne bi želeo da budeš glumac u Šekspirovom pozorištu! novi su naslovi u već dobro poznatoj i popularnoj ediciji Ne bi želeo…

ROMANI ZA TINEJDŽERE

Srednjoškolcima će biti predstavljeni novi naslovi iz edicije Tranzit, čiji su autori poznati savremeni pisci iz celog sveta: Ples u tami i Klik, kao i Knjiga slučajnosti iz edicije Vremeplov. Tinejdžerima su namenjena i dva duhovita priručnika – Biti popularan i Obuka roditelja.

PSIHOLOGIJA

Edicija Mala psihologija bogatija je za nekoliko naslova: Druženje i izlasci – pravila lepog ponašanja za tinejdžere, Ljubav. 100% tinejdžerska knjiga! i Umem da kažem NE!

PRIRUČNICI

Astronomija i Pozorište novi su priručnici iz edicije Saznaj i probaj, koja mlade upoznaje s principima pojedinih nauka ili umetnosti, kao i s mnoštvom zanimljivosti iz tih oblasti.

KNJIGE ZA RODITELJE

Roditeljima su namenjena dva izuzetna izdanja. U knjizi Nevene Lovrinčević Ko je gazda u vašoj kući roditelji mogu pročitati o tome kako i zašto dolazi do gubljenja autoriteta i upoznati se sa efikasnim metodama koje će im pomoći da uspostave ili ponovo steknu izgubljeni autoritet.

Ljubi me mnogo! španskog autora Karlosa Gonsalesa neobičan je priručnik o roditeljstvu. Autor poziva roditelje da se u odgajanju i vaspitavanju dece oslone pre svega na ljubav i sopstvene instinkte. Ovom knjigom on pokazuje da vaspitavanje zasnovano na spontanosti ne mora biti pogrešan izbor, kao što to smatraju zagovornici vaspitanja zasnovanog na strogim pravilima.

Povezana vest:  “Ne znam, pričaćemo…” - izložba tri umetnika iz banja luke u galeriji sanjaj

NASLOVI KOJI SE POSEBNO IZDVAJAJU

Beograd za decu moderno je dizajniran i opremljen vodič koji deci predstavlja naš glavni grad i upoznaje ih s njegovim najvažnijim znamenitostima. Odabrane informacije, nepoznati detalji o Beogradu, zanimljive priče – kako iz njegove dalje prošlosti, tako i iz poslednjih decenija XX veka – pažljivo su odabrani i prilagođeni uzrastu. Autor knjige je Jovo Anđić.

Knjiga 55 eksperimenata iz prirode povezuje dve prirodne nauke – biologiju i fiziku. U zanimljivim pričama iz biljnog i životinjskog sveta autor Tomislav Senćanski ističe fizičke pojave koje se kod pojedinih vrsta mogu zapaziti. I baš kao što te pojave u prirodi izgledaju jednostavno, i objašnjenja koja se odnose na njih jasna su i laka, bez formula i definicija.

Srpske narodne lirske pesme objavljene su u želji da se savremenim čitaocima približe vrednosti narodne lirike, našeg najvećeg književnog blaga. Pored 506 odabranih pesama, data su i objašnjenja simboličnih značenja bića, predmeta i pojava o kojima se u knjizi govori, kao i ilustrovana objašnjenja obreda i običaja pri kojima su pesme izvođene.

U ediciji Bez dlake na jeziku (Seks za početnike, Nacionalni park Srbija i druge) objavljena je nova knjiga Jasminke Petrović i Dobrosava Boba Živkovića – Porodica, koja govori o tipovima porodica, porodičnim odnosima, o porodičnim okupljanjima kojima smo tradicionalno verni, ali i o nekim zaboravljenim porodičnim ritualima. Uspeh knjiga iz te edicije kod širokog kruga čitalaca – kako kod nas, tako i u svetu – još jednom potvrđuje univerzalnost ovih tema, kao i moć humora da menja našu svakodnevicu i čini je lepšom.

Povezana vest:  Beskompromisna proza Radmile Lazić u knjizi "Ugrizi život"

GOSTI KREATIVNOG CENTRA IZ INOSTRANSTVA

S obzirom na to da je će ove godine Mađarska imati počasno mesto na Sajmu knjiga u Beogradu, Judita Berg, jedna od najznačajnijih mađarskih književnica za decu i mlade, biće gost Kreativnog centra i predstaviće roman Rumini, namenjen mlađim osnovcima. Taj roman, koji je u nekoliko osnovnih škola u Mađarskoj postao lektira za decu u uzrastu od 9 do 10 godina, dobio je nekoliko nagrada: 2007. godine nagradu IBBY (International Board on Books for Young People – najvažnija međunarodna organizacija u oblasti dečje knjige) za knjigu godine u Mađarskoj, 2008. godine uvršćen je u Međunarodnu IBBY Honour List, a 2010. proglašen je Dečjom knjigom decenije u Mađarskoj. Judita Berg 2011. godine dobila je nagradu Attila József State za izuzetan doprinos književnosti za decu.

Gost naše izdavačke kuće biće i poznati portugalski pisac i ilustator knjiga za decu Afonso Kruz. Predstaviće se romanom namenjenim tinejdžerima – Knjige koje su progutale mog oca (objavljen 2011. godine), za koji je 2009. godine dobio prestižnu književnu nagradu Marija Rosa Kolaso. Na sajmu knjiga u Frankfurtu 2012. godine dobio je Evropsku nagradu za književnost koju dodeljuje Evropska unija. Ta nagrada osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti