madlenijanum_1

Mjuzikl „Rebeka“ u Madlenianumu
 
Mjuzikl „Rebeka“ svetski poznatog filmskog i pozorišnog kompozitora Silvestera Levaia, koji je svetsku premijeru imao 2004.godine u Tokiju, a dve godine kasnije i evropsku premijeru u Beču, biće premijerno izveden u Madlenianumu na Velikoj sceni 9. decembra, mesec dana pre brodvejske premijere, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.
Direktorka Madlenianuma dr Branka Radović kazala je da su pripreme za mjuzikl
„Rebeka“, koji osnivač zemunskog Pozorišta i Teatra Madlenianum, Madlena Zepter daruje Beogradu povodom jubilarne 15 sezone rada ove kuće, počele još u aprilu audicijama za ansambl i soliste.
Radović je kazala da su audicije bile masovne jer mjuzikl zahteva vokalne i glumačke mogućnosti visokog ranga, muzika za koju je očekivala da bude laka i jednostavna za izvođenje uopšte nije takva.
Muziku i orkestraciju za mjuzikl „Rebeka“ napisao je Silvester Levai ( Sylvester Levay) , libreto i stihove uradio je Majkl Kunc (Michael Kunze). Mjuzikl je inspisrisan poznatim romanom Dafne di Morije „Rebeka“ koji je proslavio Alfred Hičkok snimivši istoimeni film, koji i danas smatramo remek delom svetske kinematografije.
Prema rečima Levaia koji je odrastao u Subotici, sa velikim žarom je pristupio ovoj produkciji u Madleninumu koja je za njega jednako važna kao premijera u Njujorku na Brodveju.
„Za mene je važno da „Rebeka“ ne zvuči kao mjuzikl preveden na srpski nego kao srpski mjuzikl, da čujem lepotu srpskog jezika koju dobro čujem iako ne govorim tako dobro, beogradskoj publici moramo da damo osećaj da su sa Rebekom kod kuće“, rekao je Levai na današnjoj konferenciji za novinare.
Umetnička ekipa predvođena rediteljem Nebojšem Bradićem i dirigentom Đorđem Stankovićem uverena je da će dramski mjuzikl, čija je radnja smeštena u 30.te godine prošlog veka, dobro kumunicirati sa najširom publikom, od one koja voli dobro da se zabavi do one ozbiljnije koja se pita o smislu života.
Glavnu ulogu u mjuziklu igra Ivan Bosiljčić koji je, kako je ispričao, 2008.godine sasvim slučajno u Beču gledao svetsku izvedbu „Rebeke“, zatim Katarina Gojković, Nataša Marković, Dejan Lutkić, Žarko Stepanov, Dušica Novaković, Zoran Leković, Goran Daničić, Branislava Podrumac i Snežana Jeremić.
Prva repriza zakazana je za 11. decembar.
Povezana vest:  Minja Subota i Pančo Pančev dobitnici nagrade Mali princ