deciji_festival_znak17. Međunarodni festival pozorišta za decu

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu biti održano оd 16. dо 22. mаја 2010. godine u Subotici.
Tokom sedam dana festivala, u okviru takmičarskog programa će biti prikazane predstave u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg Festivala, a u pripremi je i bogat prateći program u okviru kog će biti održani forumi, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta.
U okviru takmičarkog programa, u periodu od 17. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz celog sveta i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

deciji_festivalPredstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade: 

Grand prix za najbolju predstavu u celini
Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju
Nagradu za najbolju režiju
Nagradu za najbolju scenografiju
Nagradu za najbolju originalnu muziku
Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)

Povezana vest:  "Hamlet" SNP otvara reviju "Šekspiru u čast"

Festivalske predstave gostovaće širom Vojvodine i Srbije, a biće održana i repriza Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj. 
Težište ovogodišnjeg Festivala biće na slovačkom pozorišnom stvaralaštvu za decu koje će biti predstavljeno kroz posebne programe – izložbe, predavanja, pozorišne predstave u takmičarskom i pratećem programu,, kao i kroz Međunarodni susret lutkarskih akademija (učešće studenata VŠMU iz Bratislave) i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti (učešće eminentnih slovačkih pozorišnih stručnjaka). 
deciji_festival_2Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.
Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine odlukom Skupštine Opštine Subotica sa ciljem da se na njemu prikažu najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, da doprinese promociji novih i afirmaciji ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanju raznih naroda i očuvanju specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva.
Održava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca, takmičarskog je karaktera, a festivalske nagrade se dodeljuju prema oceni međunarodnog žirija. Na Festivalu se izvode predstave dramske i lutkarske produkcije.
Od osnivanja pa do danas, Festival je postigao najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta. Samo 16 predstava ponelo je najviše priznanje Festivala – Gran pri za najbolju predstavu u celini, ali su mnoge predstave viđene na proteklih 16 festivala ostvarile značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.
deciji_festival_1Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen VUKOVOM NAGRADOM, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada PRO URBE za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja GROZDANIN KIKOT za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje: www.idea-org.net))..U obrazloženju stoji da se ova nagrada Festivalu dodeljuje „za ostvarenje veličanstvenog repertoara pozorišne umjetnosti za djecu, posebno umjetnosti lutkarskog teatra, u svim žanrovima, te za stvaranje nezamjenljivog izvora međunarodne saradnje i prezentacije pozorišta za djecu i mlade koje je postalo vrelo dramske kulture i estetike teatra za djecu, dramskog vaspitanja i obrazovanja, riječju dramskog odgoja s velikim ugledom u zemlji i svijetu.“
Međunarodni festival pozorišta za decu je 2000. godine bio jedan od inicijatora osnivanja nacionalnog centra UNIMA-e (Međunarodnog udruženja lutkara: www.unima.org) i od tada je njegov redovni član.
Od 2008. Festival je i član ASSITEJ-a (Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade: www.assitej-international.org), što je takođe svojevrsno priznanje i potvrda vrednosti i značaja njegovih postignuća tokom proteklih godina.
Festival obuhvata ZVANIČNU SELEKCIJU (takmičarski program), u okviru koje se godišnje prikazuje oko 20 predstava u konkurenciji za nagrade Festivala, i bogat i raznovrstan PRATEĆI PROGRAM koji čine ulični teatar, gostovanja širom Srbije i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost. 

Povezana vest:  Knjiga "Lider bez obmane" Instituta Arbinger