House of Stone A Memoir of Home, Family, and a Lost Middle East

Memoari dobitnika Pulicerove nagrade u srpskom prevodu
 
Knjiga dobitnika Pulicerove nagrade Entonija Šadida (Anthony Shadid) „Kuća od kamena“ u prevodu na srpski jezik predstavljena je danas u izdavačkoj kući Evro Đunti (Evro Giunti) koja je objavila to delo.
Ratni dopisnik Vašington Posta, agencije Asošiejtid Pres i Njujork Tajmsa iz Iraka, Egipta i Libije Entoni Šadid (1968-2012) napisao je poetičnu i potresnu priču o svojoj porodici i zemlji svog porekla Libanu, sukobima na Srednjem istoku i događajima koji potresaju taj region.
U delu koje se može svrstati u žanr memoarske proze, Šadid je opisao povratak u ratom opustošeni Liban i nastojanje da obnovi kuću oštećenu u ratu, koju je njegova porodica napustila u pokušaju da u Americi stvori bezbedan i miran život, naveli su izdavači.
Šadid je za ratne reportaže dva puta nagrađen Pulicerovom nagradom (2004. i 2010). Posle izveštavanja o prevratima u Egiptu i Libiji 2011. godine uzeo je jednogodišnje odsustvo, vratio se u Liban i obnovio porodičnu kuću, ali je preminuo od napada astme u februaru 2012.
Napisani iz ugla ratnog izveštača, memoari jedne porodice i ličnog života autora, govore o prošlosti i sadašnjosti Libana i tragičnoj sudbini izbeglica i proteranih iz svojih domova uništenih ratom, saopštio je izdavač.
Knjiga „Kuća od kamena“ objavljena je u ediciji „Savremena svetska proza“, u prevodu Danka Ješića.
Povezana vest:  Španska dvorska jahačka škola u Unesku