milos_lolic

Milošu Loliću austrijska nagrada „Nestroj“
 
Mladi reditelj Miloš Lolić dobitnik je austrijske pozorišne nagrade „Nestroj 2012“, u kategoriji najbolji mladi umetnik, za predstavu „Magično popodne“ Volfganga Bauera, u produkciji bečkog „Volkstheatera“, saopštilo je danas Jugoslovensko dramsko pozorište.
U obražlozenju žirija navedeno je da je Lolić „minimalnim sredstvima prikazao genijalni komad Volfganga Bauera ‘Magično popodne'“.
„Zvezdani trenuci pozorišta su retki, ali njih donosi mladi reditelj iz Beograda, Miloš Lolić. Oslobođena robovanja tradiciji i sentimentalnim sećanjima na kasne šezdesete, njegova režija donosi celovit tekst u njegovoj punoj snazi i veličini“, ocenio je žiri.
Nagrada „Nestroj“ se dodeljuje od 2000. godine za izuzetna pozorišna dostignuća na austrijskim scenama.
Ovogodišnjim sedmočlanim žirijem, sastavljenim od uglednih kritičara austrijskih medija, predsedavala je dr Karin Katrajn.
Lolić je prvi dobitnik ovog prestižnog priznanja za mladog umetnika koji nije sa nemačkog govornog područja.
Nagradu „Nestroj“ za režiju do sada su dobili, između ostalih, Lik Bondi, Peter Cadek, Alvis Hermanis, Gžegož Jažina, Krištof Martaler.
U Jugoslovenskom dramskom pozorištu Lolić je režirao predstave „Druga strana“ Dejana Dukovskog (2006) i „Sanjari“ Roberta Muzila (2008) za koju je dobio Grand pri „Mira Trailović“ na Bitefu 2009.
Lolić je nagrađen i Gran prijem „Borštnikovo srečanje 2011“ za predstavu „Bartlbi, pisar“, a na festivalu „Bayerisće Theatertage Augsburg 2012“ pripala mu je nagrada za režiju predstave „Krvave svadbe“ za koju je dobio i Politikinu nagradu za režiju na ovogodišnjem „Bitefu“.
Trenutno priprema predstavu „Otelo“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. U glumačkoj podeli su: Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Milena Živanović, Branislav Lečić i drugi. Premijera je planirana za kraj decembra.

 

Povezana vest:  „Povuci i pusti: Vozila hitnih službi“ za razigrane mališane