Kovaci

150. izvođenje predstave “Kovači“
 
Predstava „Kovači“ Miloša Nikolića, u režiji Stefana Sablića, biće izvedena 150. put u četvrtak 15. novembra na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz nacionalnog teatra.
Komad je spreman početkom sezone 2003/2004. u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Centra za kulturu iz Pančeva na čijoj sceni je premijerno izveden 13. novembra 2003. godine.
Beogradska premijera održana je 18. decembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su bili Branko Vidaković (Peter), Milenko Pavlov (Aca), Zorica Mirković (Lujza) i Stanko Bogojević (Ivan) .
Od prvog izvođenja, lik Ace igra Milenko Pavlov, a ulogu Lujze tumači Zorica Mirković, osim na gostovanju u Kanadi prošle godine (od 29.11. do 4. 12.) kada je umesto nje igrala Sonja Knežević.
Petera igra Branko Vidaković kojeg su jedno vreme menjali Radovan Miljanić i Uroš Urošević, dok umesto Stanka Bogojevića lik Ivana već nekoliko sezona tumači Dragan Gidža Nikolić.
Dramaturg predstave je Zoran Raičević, scenograf Dejan Pantelić, a kostimograf Katarina Grčić.
Komad Miloša Nikolića govori o Srbinu, kovaču, koji dolazi u bavarsku kovačnicu, u kojoj je radio dok je bio u logoru za vreme Drugog svetskog rata, da vidi da nije slučajno sin bavarskog kovača možda njegov sin. I tako počinje komedija u kojoj se ispostavlja da je sin Nemca kovača, koji je bio na frontu u Rusiji – Srbin, da je sin Srbina kovača, koji je bio u logoru u Nemačkoj – Rus, a da je sin Rusa kovača, koji je oslobađao selo Srbina kovača – Nemac…
Predstavu je do sada videlo više od 27.000 gledalaca u Beogradu i na scenama u Pančevu, Paraćinu, Ivanjici, Požarevcu, Ubu, Gračanici, Hoči, Bijeljini, Vankuveru…
„Kovači“ su učestvovali na Međunarodnom pozorišnom festivalu nacionalnih manjina 2004. godine u Temišvaru, potom sledeće godine na Internacionalnom festivalu komedije „Balkan 2000″ u albanskom gradu Korča, 2006. na Međunarodnom pozorišnom festivalu u Kijevu i 2010. na Festivalu “Dani malih stvari” u Trebinju.
Na festivalu u Korči Pavlov je osvojio Nagradu za glavnu mušku ulogu.
Komedija “Kovači” praizvedena je pre 20 godina u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a bila je ili jeste na repertoaru mnogih pozorišta kod nas i u inostranstvu (Teatar “Joakim Vujić” Kragujevac, Pozorište “Komedija” i “Ex machina”, Atina, Gradsko pozorište Janjina, Pozorište Korint, Gradsko pozoriste Veria, Grčka, Nacionalno pozorište, Nova scena, Nikozija, Kipar).
Poslednju premijeru ?Kovači? su imali u Srpskom pozorištu u Mađarskoj, u Budimpešti, 21. septembra ove godine, u režiji Lidije Stevanović.
Premijerom „Kovača“ 6. februara 2004. godine, otvorena je Nova scena Nacionalnog pozorišta Kipra u Nikoziji. Potom, predstavom “Kovači? 29. decembra 2005. godine otvorena je nova zgrada pozorišta “Teatro Perigialiu” (Korint).
U pozorištu “Andrej Murešanu” u gradu Sveti Đorđe u Rumuniji, prvi put su scena na rumunskom i scena na mađarskom jeziku igrali jednu zajedničku predstavu – “Kovači” 2001. godine.
Srpsko pozorište u Temišvaru (Srpski pozorišni studio) otvoreno je sa “Kovačima” 16. oktobra 2008. godine.

 

Povezana vest:  "Svako je sposoban za vezu" bestseler autorke Štefani Štal u prodaji od 12. marta