cst_beograd

Dis-patch učestvuje na turneji Constellation Records

Izložba Dis-patch kolektiva CE CÔTÉ EN HAUT, posvećena vizuelnom svetu kanadskog muzičkog kolektiva Constellation, biće tokom novembra i decembra predstavljena u galerijama i na festivalima u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Sloveniji.

U aprilu ove godine, u galeriji Nova u Beogradu premijerno je predstavljen projekat CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation. Po prvi put u istom prostoru našli su se omoti izdanja, plakati, fotografije i drugi elementi koji su obeležili 15 godina muzičkog aktivizma ovog impresivnog kolektiva iz Montreala. Među eksponatima su se našli omoti izdanja grupa i autora kao što su Godspeed You Blak Emperor, Do Make Say Think, Thindersticks, Hanged Up, Vic Chesnutt, Sandro Perri i mnogi drugi. Opus Constellation Records demonstrira potencijal muzike da globalno i trans-kulturalno distribuira ideale, kodove i estetske pristupe. Stoga i ne čudi da ova izložba dolazi sa najmanje očekivanog mesta, iz zemlje u kojoj su do sada nastupila samo dva CST benda.

Povezana vest:  Jugoslav Ćosić - "Vreme sna - Terra Incognita"

Izložba je pripremana kao samostalna, a takođe i samofinansirana inicijativa Dis-patch kolektiva, uz podršku Constellation Records koji su donirali primerke svojih izdanja. Jedinstvenu prostornu postavku razvili su kustos projekta Relja Bobić, autor vizuelnog identiteta Isidora Nikolić i arhitektonski studio Petokraka. Nakon beogradske premijere, ubrzo je usledio poziv da se ovaj projekat pridruži evropskoj turneji povodom 15 godina rada Constellation kolektiva. Tokom novembra 2012, veliki broj ključnih bendova koji sarađuju sa CST nastupaće na specijalnim dvodnevnim i trodnevnim događajima u Bernu, Parizu, Minhenu, Beču i Lajpcigu. U okviru festivala Heartland u Bernu, koji je u celini posvećen ovom jubileju, nastupiće i kultni Godspeed You Black Emperor, koji su upravo objavili svoj novi album nakon desetogodišnje pauze, a svoju turneju završavaju u Bernu, gde će im se pridružiti i Hanged Up, Do Make Say Think, Silver mt Zion, Elfin Saddle, Sandro Perri, Eric Chenaux, Carla Bozulich i drugi.

Povezana vest:  Roman „Split”u Makedoniji

Izložba CE CÔTÉ EN HAUT će biti predstavljena u Bernu 15-18. novembra, zatim u Beču (galerija u okviru Porgy & Bess koncertne dvorane) 21-24. novembra, manja verzija izložbe biće i u Lajpcigu 24.11. u prostoru Zoro, kao i od 3. do 16. decembra u prostoru Kino Šiška u Ljubljani, što će ujedno biti i najobimnija verzija ove izložbe do sada. Postavka je dizajnirana kako bi bila fleksibilna za različite prostore i izlagačke situacije, a tokom 2013. godine očekuju se dalja gostovanja ovog projekta u Evropi i Kanadi.

Povezana vest:  Uz knjigu Nova devojka na poklon dobijate Golden Rose karmin

Pored same izložbe, Dis-patch kolektiv je učestvovao u pripremi ove specijalne turneje kroz produkciju ručno-štampanih plakata i ručno-šivenih torbi u ograničenim tiražima, koje će moći da se nabave isključivo na ovim specijalnim događajima tokom novembra. O kultnom statusu Constellation Records dovoljno govori i činjenica da je samo 20% ulaznica za rasprodate koncerte u Bernu kupljeno u samom gradu, a publika pristiže iz čitavog sveta.