njujork_-_i_tom-edvard_raderfurd_v 

njujork_-_ii_tom-edvard_raderfurd_v„Njujork“ Raderfurdovo ljubavno pismo Velikoj jabuci
 
Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je roman Edvarda Raderfurda „Njujork“, svojevrsno ljubavno pismo gradu u kome pisac „Londona“ živi već izvesno vreme.
Kroz priču o nekoliko pokoljenja porodice Master, koja se uglavnom bavila berzom i novčanim transakcijama i tako stekla veliko bogatstvo, ali je upala u zamke korupcija i prevara, Raderfurd u dvotomnom „Njujorku“ priča istoriju „Velike jabuke“.
Istorija grada oživljena je kroz sudbine njegovih stanovnika, od Indijanaca, preko Holanđana koji su osnovali Nju Amsterdam, engleske uprave koja donosi gradu ime Njujork, rata za nezavisnost i robova iz Afrike, ali i italijanskih, nemačkih, jevrejskih i drugih doseljenika koji su udarili pečat gradu.
Preplićući priče stanovnika, Raderfurd pruža sočnu i zamamnu sliku grada za kojim i danas žude emigranti iz celog sveta, ali se ne libi da pokaže i mračnu stranu bogatstva i moći koji su neka vrsta zaštitnog znaka Njujorka.
Raderfurd je svetsku slavu stekao istorijskim romanom „Sarum“, pričom koja obuhvata razdovlje od 10.000 godina i čija se radnja odvija u oblasti oko Stounhendža i Solzberija, doma čuvene katedrale.
Beogradska „Laguna“ objavila je njegovo trotomno delo „London“, koje su kritičari pohvalili kao napeto, pustolovno, opčinjavajuće i zabavno.

 

Povezana vest:  Pozorište i producent: "Mama mia" u skladu sa tekstom