noc_performansa50_251012

Večeras Noć performansa u okviru LIMIT live art festivala
 
U okviru LIMIT live art festivala koji se od 22. do 25. novembra održava u Domu omladine Beograda, u subotu 24. novembra od 21.30 publika će imati priliku da uživa u Noći performansa. Spektakularna Noć performansa, realizovaće se u saradnji sa festivalom Perforacije iz Zagreba, pod kuratorskim vođstvom Zvonimira Dobrovića.
Noć performansa otvoriće 329 DAY OF YEAR / 329.  dan u godini, u Klubu Doma omladine, audio/vizuelni projekat Nenada Sinkauza i Alena Sinkauza (East Rodeo), kao i dizajnera zvuka, umetnika Miroslava Piškulića. Živi nastup koji, kroz improvizaciju i semplovanje uživo, istražuje i pokazuje proces nastajanja kompozicije na licu mesta. Muzičari komuniciraju postavljeni jedan nasuprot drugog, a tenzija održavanja i dalje izgradnje muzičkih i video materijala imaju gotovo pozorišnu napetost.
U performansu „Air Doll“/ Lutka na naduvavanje, Bojane Radulović od 22.15 u Sali Amerikana telo autorke služi će kao scenska i igrajuća rekvizita. Položeno u prostoru kojim vlada sterilna atmosfera. Prostor je izolovan, ograničen jako osvetljenim belim zidovima. Dominiraju samo dva otvora koji se nalaze  na telu autorke: oralni i vaginalni, izolovane od ostatka tela koje je prekriveno lasteks kostimom blede boje kože i podseća na lutku na naduvavanje.
Noć performansa nastavlja se od 22.45 ispred sale Amerikana performansom Building a bright future / GRAĐENJE SVETLE BUDUĆNOSTI, Miljana Babić u kome rad predstavlja kolektivnu igru građenja kule od karata. Osim što predstavlja vrstu igre, ’’kula od karata’’ je izreka koja se odnosi na argument ili strukturu sagrađenu na klimavim temeljima, ili na onu koja će se srušiti ako se izmakne jedan njen element, moguće previđen ili neočekivan. Performans građenja  ’’svetle budućnosti’’ izvode autorka i publika, a svaki igrač označen je kao ’’graditelj svetle budućnost’’.
VEČERAS SLAVIM, performans autora Uroša Kaurina u produkciji Via Negativa od 00.30 u Klubu Doma omladine zatvoriće Noć performansa. Draga publiko, volim vas!’ lako je čuti na koncertu, ali ne i u pozorištu. Pozorišni izvođači to rade suptilnije, tačnije radili su dok mladi glumac Slovenskog mladinskog gledališča Uroš Kaurin nije odlučio da svoj performans posveti upravo publici.
Po svemu sudeći, ova noć umetnosti i performansa, po svojoj formi najbliža Noći muzeja ili Noći reklamoždera, nadmašiće svoje prethodno izdanje na Limitu.
„Psi“ provokativni komad, u izvođenju Stipeta Kostanića je predstava koja je podigla priličnu prašinu, scenska bomba u režiji Bojana Đorđeva koja kombinuje upotrebu tela i reči i „budi uspavani Genetov duh“, takođe će se naći na programu 24. novembra u 20.00 sati u sali Amerikana.
Glavni program LIMIT festivala, 25. novembra zaokružiće umetnik Janez Janša i njegovih šest performera u predstavi „Ko je sledeći?“, nastojeći da odogovore na neka krucijalna pitanja savremene umetnosti i izvođenja uopšte.
Pokrovitelji LIMIT festivala su Sekreterijat za kulturu Grada Beograda i Gete institut.
Ulaznice su u prodaji na svim EVENTIM prodajnim mestima, a cene se kreću od 300 do 800 dinara. Za učenike srednjih škola i studente, uz knjižicu i indeks, karte se prodaju po ceni od 300 dinara.

 

Povezana vest:  Ambasador Kraljevine Holandije najavio Orange Week – nedelju Holandije u Beogradu