Neda_Arneric-Jovan_Cirilov-Tanja_Njezic-Radovan_Lale_Djuric-Kristina_Ristic-Milan_Lucic

Potpisan ugovor o saradnji Niš Art Fondacije i Doma omladine Beograda

Niš Art Fondacija i Dom omladine Beograda sklopili su ugovor o dugoročnoj saradnji, koji, u trenutku u kojem mnogi muzeji i galerije ne rade, predstavlja važan događaj za našu scenu vizuelnih umetnosti.

Niš Art Fondacija je neprofitna organizacija koja stimuliše i afirmiše mlade umetnike iz Srbije, ali i inicira i organizuje kulturne događaje. NAF, na čelu sa svojim osnivačem i čelnikom Radovanom Laletom Đurićem, će investirati u mobilijar Doma omladine Beograda i opremiti ga u vrhunski, specijalno opremljeni, savremeni galerijski prostor, sa pokretnim zidovima i drugim specifičnim elementima i rešenjima. Dom omladine ovom investicijom NAF-a dobija novu dimenziju za realizaciju programa u sali Amerikana. Ovaj višenamenski programski prostor, sa vrhunskom svetlosnom i zvučnom opremom, koji je do sada uspešno korišćen za realizaciju koncerata, pozorišnih predstava, debata i filmskih projekcija, postaće i moderan, vrhunski opremljen izložbeni prostor.

Povezana vest:  Pedeseto izvođenje predstave "Henri Šesti"

Višegodišnja programsko-tehnička saradnja između NAF-a i DOB-a, znači da će ovaj kulturni centar postati beogradska kuća niške fondacije – zajednički će, na godišnjem nivou, organizovati dvonedeljnu izložbu najboljih radova, odabranih na konkursu, koji  Niš Art Fondacija raspisuje već osam godina za redom. Konkurs je namenjen mladim umetnicima (do 35 godina starosti), a po reputaciji, angažmanu i visini novčanog iznosa koji nagrade podrazumevaju (I – 10, II-5 i III-3 hiljade evra) među prvima je u svetu. Godišnje se, na konkurs NAF-a, javi od 800 do preko 1000 mladih likovnih stvaralaca. Njihove izložbe – pedesetak odabranih i nagrađenih radova – u Nišu, Begradu i Novom Sadu, svojim kvalitetom, plenile su  pažnju znalaca, ljubitelja likovne umetnosti, šire javnosti i likovno umetničkim I društvenim dometom, brigom za mlade.

Povezana vest:  Nova Lagunina izdanja najčitanijih knjiga domaćih autora

Pored izložbe radova umetnika koji su odabrani na konkursu NAF-a, novi izložbeni prostor u Domu omladine i tokom godine će biti mesto za predstavljanje mladih, savremenih stvaralaca iz naše zemlje.

Niš Art Fondacija, kao jedan od najvećih investitora u umetnost na našim prostorima, pomogla je hiljadama mladih, talentovanih ljudi u Srbiji. Nagrade koje dodeljuje i mogućnosti za afirmaciju koje pruža, otvorile su put mnogim umetnicima, a visoko kvalitetni programi koje organizuju podižu kvalitet kulturne ponude naše zemlje.

Povezana vest:  Kako se organizovati za najbolju Noć muzeja do sada?

Dom omladine Beograda, ne samo da ostvaruje fantastične rezultate kada je reč o kvalitetu, brojnosti i posećenosti programa, po čemu je vodeća institucija u regionu, već ovom saradnjom postaje vodeća institucija i po dobijenoj donaciji u infrastrukturu, kakvim se može pohvaliti mali broj institucija kulture u Evropi.

Uspešni zaista privlače uspešne: Dom omladine Beograda, kao centar koji promoviše programe za mlade u sferi savremene umetnosti i kulture, funkcioniše kao platforma za  promociju novih umetnika, ideja i inicijativa, te svojoj publici uvek nudi najkvalitetnije sadržaje, sasvim je logičan partner uglednoj organizaciji kakva je Niš Art Fondacija.