NDT-20_DEC-_Shoot_the_Moon_-_by_Joris-Jan_Bos

HOLANDSKI PLESNI TEATAR U CINEPLEXXU

Veče sa Solom Leonom i Polom Lajtfutom“ naziv je večeri koja će 20. decembra u 20 časova biti direktno prenošena iz Holandskog plesnog teatra (Nederlands Dans Theater, NDT) u bioskopu „Cineplexx“ u Beogradu.

Ovo veče obuhvata tri predstave u koreografskom viđenju poznatog dvojca Sola Leona i Pola Lajtfuta, a koje će izvesti igrači prve trupe Holandskog plesnog teatra (NDT I).

Prva predstava  „Shoot the Moon“, za koji je muziku komponovao Filip Gles, daje uvid u ljubavni život nekoliko karaktera. „Same Difference“ je priča o haotičnom uticaju ega na ljudsko biće, koje lako može da se distancira od njega, takođe uz muziku Glesa. Karakterističan stil špansko-britanskog koreografskog dua izrazit je u završnom humorističnom performansu „SH-Boom“, u kome zaljubljeni muškarac pokušava da impresionira ženu. Ova verzija do sada nije bila izvođena u Holandiji.

Iz Holandskog plesnog teatra u bioskopu „Cineplexx“ biće prenošene još dve večeri.

(NDT – NEDERLANDS DANS THEATER)

Bioskopi:

Cineplexx Delta City Beograd, Cineplexx Kragujevac Plaza, Vilin Grad Niš

Veče sa Kilijanom, Ingerom i Valerskim

Četvrtak, 15. novembar 2012. u 20:00 časova – direktan prenos

NDT 1 – Prvi ansambl Holandskog plesnog teatra

Trajanje: oko 145 min

 

BALET 1 : CHAMBER / Novo ostvarenje  – Koreograf : MEDHI WALERSKI

BALET 2 : SUNSET LOGIC / Novo ostvarenje – Koreograf : JOHAN INGER

BALET 3 : SWEET DREAMS – Koreograf: JIRI KYLIÁN

BALET 4:  SARABANDE – Koreograf : JIRI KYLIÁN

 

Svetski poznat koreograf Jiri Kilijan je izvor inspiracije mnogima. Više od trideset godina je umetnički direktor i koreograf NDT-a i jedan je od najbitnijih osnivača kompanije. Tokom ove večeri, videćete dva baleta njegovog čuvenog „Black&White” serijala, kao i nove radove generacije koja je došla posle Kilijana: pridruženog koreografa NDT-a, Johana Ingera, i igrača i koreografa NDT-a Medija Valerskog. Za usavršavanje veština ovih plesača zaslužan je upravo Kilijan, najpoznatiji češki koreograf.

 

 

BALET 1 : CHAMBER / Novo ostvarenje

Koreograf : MEDHI WALERSKI

Muzika: JOBY TALBOT

 

Više od deset godina koreograf Medi Valerski je jedan od glavnih plesača u NDT-u, a 2008. godine debitovao je kao koreograf. Ostvarivši tada ogroman uspeh, Francuz je ubrzo angažovan da kreira baletske predstave za NDT i druga pozorišta. Za novi balet, radio je specijalno sa engleskim kompozitorom Džobijem Talbotom, koji je radio i za Londonski kraljevski balet. Dvojica umetnika podstakli su jedan drugog, a zajednička inspiracija im je bio balet „Posvećenje proleća“ Igora Stravinskog.

 

 

 

BALET 2 : SUNSET LOGIC / Novo ostvarenje

Koreograf : JOHAN INGER

 

Johan Inger bio je istaknut baletan u NDT-u do 2002.  Nije dugo trebalo da ga Kiljan, umetnički direktor u to vreme, primetio njegov talenat i za koreografiju. Inger je debitovao kao koreograf 1995. godine sa uspešnom Mellantid, koja je osvojila nekoliko nagrada. Od debitovanja, Inger je kreirao koreografije za NDT i druge kompanije. Trenutno je pridruženi koreograf NDT-a. Njegov skorašnji balet I new then (februar 2012.) je bio veoma uspešan u kome je Inger pokazao svoju inovativnu i šarenoliku stranu.

Povezana vest:  SUTRA POČINJE PRODAJA ULAZNICA ZA 14. NOĆ MUZEJA

 

BALET 3 : SWEET DREAMS

Koreograf: JIRI KYLIÁN

Muzika: BACH / DICK HEUFF

 

Sweet Dreams (1990) izgleda kao rezultat košmara, a ne mirnog sna. Ali oni koji su videli ovo “remek delo sa jabukama” nikada ga neće zaboraviti. U ovom baletu Kilijan ima ironičan pogled na kompleksan svet ljudske podsvesti. Nadrealističan, često erotičan i impresivan balet. Inspirisan je ostvarenjem Laterna Magika iz Praga i muzikom Veberna. NDT je jedino pozorište na svetu koja ima ovako izvanredno delo na svom repertoaru.

 

BALET 4:  SARABANDE

Koreograf : JIRI KYLIÁN

Muzika: BACH / DICK HEUFF

 

U  baletu Sarabande (1990) Kilijan pokazuje smisao za humor, kao i njegovu agresiju, kroz iznenadne erupcije tokom ovog komada. Sa šest igrača na sceni, dolazi do eksplozije muške energije. Koreografija pokazuje koliko je za Kilijana bitna muzika. Prelepi zvukovi Bahove violine okružuju bučno mesto gde igrači glasno pevaju.  Sarabande je toliko inventivna i bogata vizuelnim efektima i ostavlja mnogo mesta za subjektivnu interpretaciju.

 

Veče sa Solom Leonom i Polom Lajtfutom

Četvrtak, 20. decembar  2012. u 20:00 časova – direktan prenos

NDT 1 – Prvi ansambl Holandskog plesnog teatra

Trajanje: oko 145 min

 

BALET 1 :  SHOOT THE MOON  – Koreografi:  LEÓN & LIGHTFOOT

BALET 2 :  SAME DIFFERENCE – Koreografi:  LEÓN & LIGHTFOOT

BALET 3 :  SH-BOOM  – Koreografi:  LEÓN & LIGHTFOOT

 

Dobrodošli u svet koreografa, domaćina NDT-a, Sola Leona i Pola Lajtfuta. Tokom ove večeri oni će vas povesti u svoj umetnički univerzum. Možete videti karatkerističan stil špansko-britanskog koreografskog dua u humorističnom performansu SH-Boom, u verziji koja nikada nije bila izvođena u Holandiji. Možete takođe uživati u moćnoj bioskopskoj muzici Same Difference, uz muziku Filipa Glesa. Završna koreografija  Shoot the Moon, takođe uz divnu muziku Glesa, daje vam uvid u ljubavni život nekoliko karaktera.

 

 

BALET 1:  SHOOT THE MOON

Koreografi: LEÓN & LIGHTFOOT

Muzika (delovi): PHILIP GLASS

 

Shoot the Moon osvojila je VSCD nagradu, „Labud za najbolju ples produkciju 2005-2006”. „Lajtfut i Leon su demonstrirali kako moćno i suptilno dobra koreografija i dobar ples mogu da komuniciraju”, napisale su VSCD sudije kada su dodeljivale nagradu  Polu Lajtfutu i Solu Leonu za koreografiju. U baletu Shoot the Moon hvatate obrise ljubavnog života tri različita para. Pokretni zidovi sa upečatljivim crno-belim pozadinama stvaraju tri odvojene sobe, a svaka od njih priča po jednu ljubavnu priču. Vrata do drugih soba su uvek otvorena, a kroz prozor se nazire novi svet.

Povezana vest:  „Žizela“ uživo iz Boljšoj teatra u Cineplexx UŠĆE Shopping Center bioskopu

 

BALET 2 :  SAME DIFFERENCE

Koreografi:  LEÓN & LIGHTFOOT

Muzika (delovi): PHILIP GLASS

 

Same Difference (2007.) je pozorišni komad u kome Leon i Lajtfut puštaju da ples govori, ne samo figurativno, već i bukvalno.  Ovi koreografi svom plesačkom izrazu daju dodatnu dimenziju koja „pristaje kao ključ bravi“, kako navode holandske novine Algemeen Dagblad. Inspiraciju za ovo delo pronašli su u haotičnom uticaju ega na ljudsko biće, koje lako može da se distancira od njega. Muziku je komponovao Filip Glas. Ovaj balet vodi posmatrača u nadrealističan svet.

 

BALET 3 :  SH-BOOM  – Koreografi:  LEÓN & LIGHTFOOT

Humoristični preformans SH-Boom, nastao 1994. godine, je razigrana  priča o  Veri Lin i Stenu Frebergu,  u kojoj zaljubljeni muškarac pokušava da impresionira ženu. Od premijere originalne verzije,   SH-Boom je adaptiran i dopunjavan nekoliko puta. Verzija koja je prezentovana u ovom programu nikada se nije prikazivala u Holandiji. Balet je nominovan za nagradu Lorens Olivije za najbolju produkciju godine.

 

Veče sa Kristal Pajt

Četvrtak, 7. februar  2013. u 20:00 časova – direktan prenos

NDT 1 – Prvi ansambl Holandskog plesnog teatra

Trajanje: oko 145 min

 

Kristal Pajt je čuvena po svom gracioznom i poetičnom stilu, a iznenađujućim i inovativnim pristupom uspela je da privuče pažnju publike. Fascinirana je poznatim pričama o ljubavi, konfliktu i gubitku, a njen ples ilustruje ove priče. U verziji Pajtove, život je epska priča i njen cilj je da reflektuje gledaocima sopstvenu priču u baletskom performansu. Ovaj program, za koji će ona kreirati kompletno novi balet, potpuno je posvećen njenom plesnom rečniku.

 

Veče sa Ekmanom, Ejal i Beharom, Leonom i Lajtfutom i Ingerom

Četvrtak, 30. maj 2013. u 20:00 časova – snimak (april 2013.)

NDT 2 – Drugi ansambl Holandskog plesnog teatra

Trajanje: oko 145 min

 

BALET 1 :  Još uvek bez naslova / Novo ostvarenje – Koreograf:  ALEXANDER EKMAN

BALET 2 :   Još uvek bez naslova / Novo ostvarenje – Koreografi:  SHARON EYAL & GAI BEHAR

BALET 3 :  STUDIO 2 – Koreografi:  SOL LEÓN & PAUL LIGHTFOOT

BALET 4 :  DREAM PLAY – Koreograf :  JOHAN INGER

NDT 2 stavlja jedinstveni potpis na ovaj raznolik program sa pridošlicama i poznatim licima, i uživo pratnjom  holandske Simfonije. Program u saradnji sa drugim ansamblom i koreografima  Solom Leonom i Polom Lajtfutom – izražajno je i dinamično delo praćeno muzikom Arva  Parta. Na programu su dela dva pridružena koreografa: nagrađivani balet Dream Play Johana Ingera i novo delo Aleksandra Ekmana, kao i novo ostvarenje Šeron Ejal i Gaja Behara, dva talentovana koreografa plesačkog teatra Ohad Naharin’s Batsheva.

Povezana vest:  Rretrospektivna izložba fotoreportera Tanjuga Živorada Žike Vučića 19. marta u Ozonu

BALET 1 :  Još uvek bez naslova / Novo ostvarenje

Koreograf:  ALEXANDER EKMAN

Dvadesetosmogodišnji švedski koreograf Aleksandar Ekman je multitalentovani umetnik. On je pridruženi koreograf NDT-a 2 iz Njujorka, i zvezda u usponu u plesačkom svetu. Pored toga, Ekman je i igrač, dizajner i reditelj. Njegovi baleti često izazivaju gromoglasni smeh publike.  Pored svega ovoga, Ekman je prvi i najistaknutiji ritmički „manijak”. Zajedno sa talentovanim, dinamičnim plesačima drugog ansambla NDT-a, uspeva da pretoči svoju energiju u koreografiju koju čini mnogo kreativnosti, plesa, teatralnosti, muzikalnosti i vitalnosti.

BALET 2 :   Još uvek bez naslova / Novo ostvarenje

Koreografi:  SHARON EYAL & GAI BEHAR

Šeron Ejal rođena je 1971.  u Jerusalimu. Igrala je u teatru Batsheva od 1990. do 2008. , gde je počela da se bavi koreografskim stvaralaštvom. Njen talenat je brzo prepoznat i od tada je kreirala mnoga dela, postavši koreografkinja kuće. Od 2005. sarađuje sa Gajom Beharom (rođen 1977. ), čiji su koreni u modernoj izraelskoj muzičkoj sceni. Ovo je prvi put da Ejal i Behar rade zajedničku koreografiju za NDT.

BALET 3 :  STUDIO 2

Koreografi:  SOL LEÓN & PAUL LIGHTFOOT

Muzika: ARVO PÄRT

 

Sol Leon i Pol Lajtfut su oformili drugi ansambl 2009. godine da bi obeležili pedesetogodišnjicu teatra. Delom je to bilo odavanje počasti sobi za probe u kojoj su ovi koreografi radili 20 godina  na  poslu,  koji trenutno obavlja više od četrdeset koreografa. Muzika koju koriste aludira na prvo čuveno delo koreografa Ohada Naharina Tabula Rasa, pa je takođe i oda ovom bitnom nasleđu. U viziji Leona i Lajtfuta to je prava istorija duše NDT-a provučena kroz podijum za igru, zidove i ogledala ove sale za probu.

 

BALET 4 :  DREAM PLAY

Koreograf :  JOHAN INGER

Muzika:  STRAVINSKY / JONATHAN MCPHEE

 

U performansu Dream Play (2000), Johan Inger je kreirao apstraktni, ali i pripovedački balet  Stravinskog Posvećenje proleća. On daje novu perspektivu teškoj priči koja govori o ritualu letnjeg žrtvovanja, smanjuje je na  sanjarenje inspirisano prolaznim susretom. Sledi san o ispunjenju želje, erotična i ponekad agresivna igra u kojoj se šest igrača povremeno grubo poigravaju. Inger je za ovo delo 2001. godine nagrađen produkcijskom nagradom Lucas Hoving.