legenda 

„Legenda“ D. Gemela – „poslastica“ za ljubitelje fantastike
 
Izdavačka kuća „Laguna“ odlučila se da u redove svojih autora uvrsti i jednog od majstora fantastike, britanskog pisca Dejvida Gemela i to njegovim prvim, i najpoznatijim, romanom „Legenda“.
Objavljen 1984. roman je Gemela etablirao kao vodećeg pisca fantastike, a glavni lik Drus pojaviće se i u nekoliko narednih Gemelovih dela.
Gemel je na ideju da napiše „Legendu“ došao 1976. godine kada je išao na testiranja da bi utvrdilo da li boluje od raka. Kako bi skrenuo misli sa bolne teme počeo je da piše priču koja bi bila kombinacija svega što je još kao dečak voleo – bitaka, ljubavi, herojstva, opsada, „Gospodara prstenova“, priča sa Divljeg zapada i Konana Varvarina.
Priča se zvala „Opsada Dros Delnoka“ i Gemel je, prema sopstvenom priznanju, tada bio odlučio – ako je zdrav Dos Delnok će preživeti, ako ima rak – tvrđava pada. Za njega su tvrđava i napadači bili metafora raka.
Kada se ispostavilo da je zdrav, zaboravio je na svoju priču sve dok ga 1980. prijatelj koji je pročitao priču nije podstakao da napiše roman, jer je smatrao da priča ima potencijala.
Ohrabren, Gemel je prema priči napisao roman koji će biti poznat kao „Legenda“.
„Legenda“ je zapravo priča o Drusu Legendi i opsadi Drosa Delnoka koja će biti poprište njegove poslednje bitke.
Ljubitelji Konana, princa Valijanta, Tolkinovih romana – pre svega „Gospodara prstenova“ i generalno epske fantastike, avanturističkih romana i priča o davnim vremenima, čojstvu i junaštvu uživaće u Gemelovoj knjizi.
„Ovo je mnogo bolje od dobrog – zapravo, sjajno je!“, poručila je zmaj žena epske fantastike, književnica En Mekafri.
Povezana vest:  Nastavlja se akcija „Jana vikend" u knjižarama Delfi