jdp_novoKomad Histerija premijerno u JDP-u 28. aprila 

Komad „Histerija“ Terija Džonsona, u režiji Ivana Vukovića, premijerno će biti izveden 28. aprila na sceni „Studio“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu. 
„Histerija“ je crni vodvilj u čijem je središtu susret dve stvarne istorijske ličnosti – Sigmunda Frojda i Salvadora Dalija, saopšteno je iz JDP-a. 
Frojd u poodmakloj fazi raka vilice prima terapiju i stroga uputstva da mora da miruje. Zaplet nastaje oko devojke koja dolazi u pola noći kucajući Frojdu na prozor, optužujući ga i napadajući njegove teorije. 
-Kada dođe i Dali, da oda počast svom idolu Frojdu, gužva u kabinetu postaje nadrealno duhovita. Ispod i iznad humora u komadu kriju se strašne istine ličnih prošlosti i sveobuhvatne budućnosti, jer godina je 1938 – naveo je reditelj komada Ivan Vuković. 
Uloge tumače Mladen Andrejević (Sigmund Frojd), Goran Jevtić (Salvador Dali), Suzana Lukić (Džesika) i Nebojša Ljubišić (Abraham Jehuda). 
U toku su i probe za novu predstavu na sceni Teatra „Bojan Stupica“ – „Zapisi iz podzemlja“ Fjodora Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević, navodi se u saopštenju. 
U glumačkoj podeli su Srđan Timarov, Marko Baćović, Jelena Trkulja, Marinko Madžgalj, Bojan Lazarov, Đorđe Marković i Slobodan Tešić, a premijera je najavljena za maj. 
Tokom aprila u JDP-u će gostovati ansambl Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, koji će izvesti predstave „Lepotica Lilejna“ Martina Makdone, u režiji Borisa Isakovića i „Tri sestre“ Antona Čehova, u režiji Radoslava Milenkovića. 
Prva predstava biće izvedena 1. aprila na sceni „Ljuba Tadić“, a drugo gostovanje SNP-a zakazano je za 15. april, takođe na Velikoj sceni. 

Povezana vest:  “San novogodišnje noći” - koncert Dečije filharmonije u mts Dvorani