zatvoreno_ostrvoČarobna knjiga objavila „Zatvoreno ostrvo“, delo Denisa Lihejna

Izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ nedavno je objavila delo Denisa Lihajna „Zatvoreno ostrvo“, prema kome je snimljen istoimeni film koji je nša publika imala prilike premijerno da gleda na ovogodišnjem FEST-u.
„Zatvoreno ostrvo“ je sedmi Lihejnov roman, koji je prvi objavio sa 25 godina, a 2001, kada je imao 35 napisao je se roman „Mistična reka“, koji je postao internacionalani bestseler i pokupio je pregršt nagrada. 
Klint Istvud je prema tom romanu snimio film koji je Šonu Penu doneo Oskara za najbolju glavnu, a Timu Robinsu za sporednu ulogu. 
Usledio je roman „Zatvoreno ostrvo“ koji je čekao šest godina na ekranizaciju, ali onda ga je režirao Martin Skorseze, a glumio je Robert di Kaprio. 
Lihejn je u jednom intervjuu govorio o odnosu prema ekranizacijama svojih romana i izneo stav da su to potpuno različiti mediji i da mu je samo bitno da se na platno prenese ideja, a sve ostalo može da se menja. 
Za njega je bitno da ekranizaciju uzme u ruke umetnik koga ceni i to mu je važnije od honorara, pa je zato čekao tako dugo da bi „Zavoreno ostrvo“ režirao neko poput Skorsezea. 
Lihejn, koji je diplomirao kreativno pisanje, i smatraju ga za prefinjneog stilistu koji se stara i da ispriča dobru priču ne ustručava se da prihvati ulogu pisca detektivskih romana jer to je okvir koji mu pruža priliku da se razmahne. 
Tako se u slučaju “ Zatvorenog ostrva“ opredelio da to budu pedesete kada je Amerikom harala paranoja makartizma, a i sve traume iz rata su bile žive. Da bi zvučalo što autentičnije dijaloge je pisao jezikom kakvim su govorili junaci iz žestokih „muških“ filmova toga doba. 
Kada se pojavio roman svi kriičari su primetili da je izuzetno filmičan, a „Boston glob“ ga je uporedio sa „ekspresnim vozom koji ne staje na usputnim stanicama i stalno dobija na ubrzanju.

Povezana vest:  Premijerno izveden performans “Thunderstruck” o Nikoli Tesli na Kondenz festival u Beogradu