turketo-korice
Roman o Turketu, učeniku Ticijana
 
Slika „Čovek sa rukavicom“ iz Luvra koja se pripisuje Ticijanu inspirisala je Metina Arditija da napiše roman „Turketo“ koji je danas predstavila izdavačka kuća“Laguna“.
 Metin Arditi (68) je za srpske čitaoce nepoznato ime iako je do sada objavio osam romana, pregršt eseja i zbirku priča, ali to mu je „hobi“, s obzirom da je ugledni fizičar i veoma cenjeni filantrop, osnivač fondacija za staranje o deci kroz obrazovanje a aktivan je i u muzičkom životu Švajcarske kao direktor orkestara, pokrovitelj muzičkih manifestacija…
 Svestrana ličnost, Arditi se rodio u Ankari i kao dečak od sedam godina preselio se u Švajcarsku gde je stekao najbgolje obrazovanje kroz elitne privatne škole i diploimirao fiziku na čuvenom Politehničkom institutu u Lozani. Naučnu karijeru je nastavio na prestižnom američkom univerzitetu Stenford a zatim se vratio u Švajcarsku i nastanio u Ženevi.
 Piše na francuskom jeziku a roman „Turketo“ majstorski je prevela Gordana Breberina što je već jedna važna preporuka za srpske čitaoce.
 Od prvog romana koji se pojavio 2004. Arditi je pokazao da izuzetno obrazovan pisac koji je zanat brusio na najboljim svetskim klasicima s obzirom da vlada sa nekoliko svetskih jezika a pored bavljenja fizikom kao istraživač i predavač stizao je da odlicno upozna likovnu umetnost i istoriju.
 Odmah ga je zapazila književna kritika jer se ne događa često da se naučnik iz domena prirdnih nauka u zrelim godinama pojavi kao pisac fikcije i pokaže da ima smisla za dobru priču koju ume da ispriča na dovoljno zanimljiv i jednostavan način da zadovolji i probirljive čitaoce i one koji od knjige očekuju da ih razonodi.
 U „Turketu“, koji je ovenčan uglednom književnom nagradom za frankofonsku literaturu 2011 godine došle su do izražaja sve ove odlike. Tragajući za mogućim autorom slike koja se pripisuje TiIcijanu, najvećem venecijanskom slikaru 16. veka Arditi je ušao u trag Turketu, učeniku ovog majstora rođenom u Carigradu o kome se zna iz pisanih izvora, ali pošto ništa nije sačuvano od njegovih dela iako su ga savremenici veoma cenili, pao je u zaborav.
 Priliku da napiše roman o zanimljivoj sudbini Ticijanovog učenika – koji je bio do te mere talentovan da je Ticijan, da bi spasao sliku „Čovek sa rukavicom“ da je inkvizicija ne uništi, kao sva ostala Tuketova dela, stavio svoj potpis na nju – Arditi je iskoristio da progovori o odnosima između hrišćana, Jevreja i muslimana.
 Naime, Turketo je bio Jevrej rođen u Carigradu koji se kao siroče obreo u Veneciji. Njegovu karijeru prekidaju intrige, zavist, borba među slikarskim esnafima i družinama i zato na kraju nalazi utočiste među muslimanima u Osmanlijskom carstvu.
Povezana vest:  Donatorska večera i prezentacija ekspedicije „Albanska golgota 100 godina kasnije"