putovanje_kroz_portugaliju-zoze_saramago
„Putovanje kroz Portugaliju“ nobelovca Saramaga
 
Među značajnim izdavačkim poduhvatima „Lagune“, koja ih ima podosta i na planu domaće i prevedene literature, svakako je izuzetno dragoceno objavljivanje odabranih dela nobelovca Žozea Saramaga u okviru kojih je i „Putovanje kroz Portugaliju“.
 Putopisnom žanru se daje inferiorno mesto u odnosu na romane ili pripovetke, ali ako ih pišu velikani i ako opisuju mesta za koja su posebno vezani, nastaju književni biseri koji čitaocima podastiru čarobni leteći ćilim da ih prenesu u neke čudesne predele ili nezaboravna mesta.
 Svako ko je pročitao „Istanbul“, rodno mesto drugog nobelovca Orhana Pamuka drugim će očima videti taj grad, a oni koji su ga posetili i naknadno čitali shvatiće da su mnogo izgubili što ga nisu gledali kroz vizuru koju je koristio pisac.
 Takav je slučaj sa celom jednom zemljom – Portugalijom, koja je domovina jednog od najvećih pisaca 20. veka a ovom knjigom joj se odužio na način dostojan ugleda koji mu je doneo i Nobelovu nagradu za književnost 1998.
 Sa iskustvom koje mu je doneo buran i bogat život tokom koga je bio automehaničar, prevodilac, novinar, urednik, kritičar, Saramamago (1922-2010) napisao je putopisnu knjigu o zemlji koju je beskrajno voleo i još bolje upoznao, i to ne samo njene krajolike, gradove, spomenike, ljude već, njenu prošlost, bogatu kulturu posebno književnost, kada je imao 60 godina.
 Ovo je važno jer su to godine kada počinje presabiranje, svođenje računa, javljaju se osećanja kao nostalgija i melaholija i sve te emocije se mogu osetiti dok „putnik“ posećuje mesta svoje mladosti, otkriva neke nove horizonte, razmišlja o onome šta oseća, doživljava, osluškuje sve oko sebe i ono u sebi.
 Saramago u uvodu upozorava čitaoce da nije želeo da napiše turistički vodič ili katalog važnih spomenika koje neizostavno treba videti niti da daje savete gde treba otići.
 „Ovo putovanje je, kako je napisao Saramago, u stvari jedna priča o putniku i unutrašnjem putovanju na kome je bio“, ali to je i oda životu, uživanju u doživljenom, viđenom…
 Knjiga je upotpunjena jednim kratkim putopisnim zapisom našeg nobelovca Ive Andriće tokom njegovih krstarenja po Pirinejskom poluostrvu, kao i fotografijama majstora fotografije Dragoljuba Zamurovića.
 Svako ko planira da poseti Portugaliju neizostavno treba da pročita Saramagov putopis koji savetuje buduće putnike da zabeleže sopstvene impresije jer svako će isto mesto videti na drugi način pa i ako je već nekada bio tamo videće ga na drugi način.
 
Povezana vest:  Prva zbirka priča Srđana Srdića "Espirando" objavljena u izdanju Stubova kulture