100-beogradskih-restoranaKnjiga kritika beogradskih restorana Jovana Milentijevića

Idući tragom sve brojnijih i popularnijih TV programa pa sada i kanala posvećenih gastronomiji, „Čarobna knjiga“ je pokrenula ediciju „Đakonije“ u kojoj se pojavila prva, prava, zbirka kulinarskih kritika „100 beogradskih restorana“ Jovana Milentijevića.
Autor se na samom početku ograđuje da „knjiga nije reklama“ i objašnjava da „to nije reklamni vodič u kome se restorani hvale zato što je pisac dobio besplatan obrok“ već da ih je posećivao inkognito, nenajavljen i neprepoznatljiv, jer samo tako može da stekne objektivnu sliku i da je prenese potencijalnom čitaocu koji će tako biti siguran da izveštaj nije ulepšan.
Milentijević je tokom dve godine pisao kulinarske kritike u dnevniku „Blic“ i zasluga je urednika izdanja Nikole Petakovića što je prepoznao da bi odabrane mogle da budu pretocene u informativnu, korisnu, ali i zanimljivu knjigu koja će ljubiteljima dobrog zalogaja olakšati da se snađu u gastronomskoj ponudi glavnog grada.
Pošto su ocene za kvalitet hrane, higijenu restorana, uslugu, i cenu i na engleskom jeziku, knjiga će biti korisna i strancima da barem znaju šta ih očekuje.
Restorane je podelio prema vrsti kuhinja (nacionalni, internacionalni, riblji, italijanski, kineski, japanski, indonežanski, libanski i latino (španski, meksički). Izdvojio je u posebnu grupu restorane kojima je dodelio najviše „medalja“, a u posebne grupe je uvrstio restorane kojim je dodelio „zlatnu slavinu“ za najekstravagantniji restoranski toalet i „zlatnu leptir mašnu “ za najuslužniji personal.
Odabranih 100 restorana daju presek gastronomske ponude u Beogradu za široki dijapazon konzumenata od onih koji traže obilnu, domaću trpezu bez sofisticiranih sosova i sastojaka do „visoko“ egzotične kuhinje gde se ide da bi se uživalo u ambijentu, prezentaciji jela i savršenom opsluživanju i gde cena nije bitna.
Autor je stekao veliko internacionalo iskustvo i naši ugostitelji mu ne mogu „prodati rog za sveću“ bilo da su u pitanju jela ili vina, tako da je ova knjiga i dobra „odbrana“ od podvala te vrste.
Ne treba zanemariti činjenicu da Milentijević ume da upakuje priču o svakom restoranu u zabavnu, duhovitu oblandu, a naslovi su tako odabrani da se iz njih već može saznati da li će čitaoca da zanima dalji tekst.
Na poleđini knjige je preporuka koju je potpisao ugledni orijentalista, ambasador Srbije u više navrata, prof. dr Darko Tanasković koji je u Milentijeviću prepoznao prvog i jedinog pravog beogradskog restoranskog kritičara, ali i autentičnog proverenog sladokusca, a to uliva poverenje u njegove sudove.

Povezana vest:  Najbolja predstava "Terapija" Ateljea 212