Sine-pretpremijera-024

Predstava „Šine“ sutra u JDP-u 200. put

Predstava „Šine“, po tekstu Milene Marković u režiji Slobodana Unkovskog, biće sutra uveče izvedena 200. put na velikoj sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
U ovoj izuzetnoj predstavi, čija je premijera bila u jesen 2002. godine, uloge igraju Boris Milivojević, Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Jelena Đokić, Nada Šargin, Marinko Madžgalj, Nebojša Milovanović i Nikola Đuričko.
„Šine“ su jedno od ključnih dela nove srpske dramaturgije i pozorišno zaveštanje izgubljene generacije koja je stasala 90-ih godina 20. veka, a u predstavi se, kao u velikom teatarskom kaleidoskopu, smenjuju uzbudljivi prizori puni srčanosti i žestine.
Ti prizori pokazuju da u začaranom krugu nasilja zlo koje neko čini ima koren ne samo u zlu koje je njemu činjeno, već i u tamnim, praiskonskim, nepobedivim silama u čoveku koje određuju njegove postupke i odnose sa drugima, navodi se na sajtu JDP-a.
„Šine“ su učestvovale na 8. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu (i osvojile specijalnu nagradu Ardalion), 12. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru (Boris Milivojević nagrađen „Zoranovim brkom“), na Bijenalu nove evropske drame u Visbadenu (Nemačka), Festivalu savremene drame u Budimpešti, Danima srpske kulture u Torontu, Tuzlanskim pozorišnim danima, na festivalu Grad teatar u Budvi, kao i u projketu „Beograd-Sarajevo/Sarajevo-Beograd“.

Povezana vest:  Direktni prenos opere „Gospa sa jezera" prvi put u Srbiji samo u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center

Foto: Nenad Petrović