ballets-russesIzložba kostima čuvenog „Ruskog baleta“ u Londonu
Krajem godine u Londonu biće otvorena izložba posvećena najuticajnijoj baletskoj trupi na svetu, čuvenom „Ruskom baletu“ (Ballets Russes).
Izložba, „Đagiljev i Zlatno doba Ruskog baleta 1909-1929“, organizovana u Muzeju Viktorija i Albert, dočaraće svu slavu Ruskog baleta i njegovog osnivača Sergeja Đagiljeva kroz originalne kostime, delove scenografije, pozorišni mobilijar i muzičke partiture.
Muzej V&A će predstaviti publici svoju zbirku crteža, kostima i arhivskog materijala „Ruskog baleta“ koja se smatra najvećom na svetu, ali će za potrebe ove manifestacije pozajmiti i eksponate iz privatnih zbirki.
Posetioci će, takođe, moći da vide i pozorišnu zavesu „Le train bleu“, koja predstavlja najveće platno sa Pikasovim potpisom. Veličine 10 puta 10 metara, zavesa, reprodukcija Pikasove slike „Dve žene koje trče plažom“, je zapravo delo dvojice pozorišnih umetnika, ali je Pikaso bio toliko oduševljen njom da ju je potpisao.
Slavni španski slikar postao je punopravni član ansambla tokom Prvog svetskog rata i učestvovao u krejiranju kulisa i kostima za devet predstava. Bio je najaktivniji strani saradnik trupe uradivši kostime i scenografiju između ostalog za balete „Trorogi šešir“, „Pulčinela“ i „Flamenko“.
Naslikao je i brojne karikature i crteže ruskih balerina među kojima je bila i Olga Koklova kojom se i oženio.
Na izložbi će se naći i originalni kostimi koje su kreirali francuski slikar Anri Matis i čuvena modna kreatorka Koko Šanel.
Izložba će biti otvorena od 25. septembra 2010. do 9. januara 2011.
Baletsku trupu „Ruski balet“ osnovao je 1907. Sergej Đagiljev sa najboljim plesačima pozorišta Marinski u Sankt Peterburgu. Od 1909, trupa kreće na međunarodnu turneju, a 1911. Đagiljev ruši sve mostove sa Carskim baletom čime trupa postaje privatna i nezavisna, sa bazom u Monte Karlu, Parizu i Londonu.
U narednim godinama, usledila su brojna gostovanja koja su trupu odvela u mnoge gradove Evrope, zatim u Južnu Ameriku i SAD.
Poslednja predstava odigrana je u francuskom gradu Višiju, u avgustu 1929. Uprkos napora njenih članova, trupa nije opstala nakon smrti Đagiljeva koji je preminuo u Veneciji tog istog leta.
Po mišljenju mnogih stručnjaka, „Ruski balet“ je promenio istoriju pozorišta i umetnosti.
Povezana vest:  Da li je stvarnost dovoljna? Odgovor potražite u romanu "Srce moje" Mirjane Bobić Mojsilović