neki to vole-vruceStoto izvođenje mjuzikla „Neki to vole vruće“

Popularni mjuzikl Pozorišta na Terazijama „Neki to vole vruće“ biće sutra uveče izveden stoti put.
Ova predstava je najdugovečnija na repertoaru našeg jedinog muzičkog teatra. Originalnu verziju režirala je Soja Jovanović, a 2007. godine obnovili su je glumci Svetislav Goncić i Rade Marjanović.
Njih dvojica već 20 godina igraju iste likove – Džoa i Džerija, dok je Puslica u početku bila Ivana Mihić, a sada je u alternaciji igraju Bojana Stefanović i Ivana Jovanović.
Duhoviti mjuzikl Pitera Stouna (libreto), Boba Merila (songovi) i Džula Stajna (muzika) nastao je 1972. na Brodveju na osnovu filma „Neki to vole vruće“ Bilija Vajldera sa Džekom Lemonom, Tonijem Kertisom i Merlin Monro u glavnim ulogama.
Tekst je na srpski preveo Dragoslav Andrić, songove prepevao Ljubiša Bačić, muzičke aranžmane uradio Predrag Vasić. Koreografiju Miljenka Štambuka obnovila je Snežana Vesković. Scenograf i kostimograf je Miodrag Tabački.
U predstavi učestvuju i Zinaida Dedakin, Veselin Stijović, Božidar Stošić, Miroljub Turajlija, Milan Antonić, kao i Hor, Balet i Orkestar Pozorišta na Terazijama.
Kritika je pre dve decenije zapisala da je Soja Jovanović imala smelosti i velemajstorskog umeća da, posle filmskog hita i Brodveja, uspešno realizuje ovaj mjuzikl na domaćoj sceni.
Naša publika je odmah zavolela ovu urnebesnu priču o dvojici muzičara koji se, zarad posla, a i bežeći od gangstera iz Čikaga, preoblače u žene i kreću na banjsku turneju sa ženskim orkestrom, o plavuši iz bajke koja sanja milionera, o stvarnom milioneru koji se zaljubljuje u muškarca…
Postavka Soje Jovanović s početka 90-ih bila je poslednja premijera na Terazijama pre nego što je počela rekonstrukcija tog teatra, a ansambl otišao u, kako se ispostavilo, 14-godišnje „izgnanstvo“ u Dom kulture „Vuk Karadžić“.
Obnova tog mjuzikla na renoviranoj matičnoj sceni označila je metaforički luk koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost ovog teatra, istuču u Pozorištu na Terazijama.

Povezana vest:  Prvi Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest u Vranju