dejan_papicDejan Papić predsednik novog udruženja izdavača
Direktor izdavačke kuće „Laguna“, Dejan Papić, izabran je danas za predsednika novoosnovanog Srpskog udruženja izdavača i knjižara.
Na prvoj Skupštini SUIK-a, pošto je javnim glasanjem usvojen poslovnik Skupštine kojim je predviđeno da potpredsednike bira predsednik, Papić je odabrao Novicu Jevtića (Evro-Đunti) i Milana Vuletića (Beli put), a za generalnog sekretara SUIK-a Gorana Skrobonju.
U Nadzorni odbor su imenovani Milenko Romin, Marija Vukosavljević i Dragan Stojanović.
Skupština, održana u Studentskom kulturnom centru, usvojila je predlog da se formira Komisija za poštovanje standarda u radu SUIK-a čiji će članovi biti naknadno izabrani na sednici Upravnog odbora.
Ona će imati funikciju kakvu imaju „sudovi časti“, objasnio je Papić. Skrobonja je saopštio da je SUIK registrovan po novom Zakonu o udruženjima 3. decembra 2009. i da se do Skupštine učlanila 74 izdavača a naknadno je obavestio Tanjug da su na današnjoj Skupštini pristupila još sedmorica izdavača.
Papić je kazao da ga ohrabruje činjenica da su skupštini prisustvovali izdavači -„posmatrači“ i izrazio je nadu da će ih pridobiti radom i postignutim rezultatima.
U izvešstaju o radu od osnivanja do Skupštine je navedeno da su se pozabavili sa nekolicinom pitanja koja se odnose na poslovanje izdavača i knjižara na domaćem tržištu.
Novi potpredsednik SUIK-a Vuletić upozorio je članstvo da je pred Udruženjem akutni problem podizanje PDV-a za izdavače sa osam na 18 odsto i da treba da se svi uključe u akciju da se PDV barem zadrži na sadašnjem jer bi svako povećanje bilo katastrofalno za sudbinu knjige u Srbiji.
On je pozvao izdavače da koordiniraju i udruže svoje akcije radi poboljšanaja uslova rada.
Papić je konstatovao da je loš znak što se pozivu da prisustvuju skupštini nisu odazvala resorna ministrastva kojima bi knjiga i izdavaštvo trebalo da budu „na duši“, ali je najavio da će se uprava angažovati da uspostavi što tešnju saradnju sa svim relevantnim institucijama.
Povezana vest:  Šopenov balet "Dama s kamelijama" 22. novembra na velikom platnu