japanJapanske izložbe najposećenije na svetu u 2009.
Najposećenije izložbe u svetu u sezoni 2008/09 bile su organizovane u Japanu, Francuskoj i SAD, javlja Bi-Bi-Si.
Prva četiri mesta na listi 30 najposećenijih umetničkih manifestacija tokom prošle godine drže japanski muzeji.
Čelnu poziciju zauzima izložba o blagu budističkog hrama Kohfukudži u Nacionalnom muzeju u Tokiju sa 15.960 posetilaca dnevno.
Sledi Nacionalni muzej u drevnom japanskom gradu Nara čiju je izložbu blaga iz lokalnog budističkog hrama videlo 14.965 posetilaca dnevno.
Blago carske zbirke u Nacionalnom muzeju u Tokiju je na trećem mestu (9.473), dok je na četvrtom (9.267) izložba slika iz 17. veka iz pariskog Luvra u Nacionalnom muzeju zapadne umetnosti u Tokiju, među kojima su bila dela Rembranta, Velaskeza i Pusena.
Tri naredna mesta pripala su pariskim muzejima. Na petom je muzej Kej Branli sa izložbom fotografija malo poznatih autora iz zemalja u razvoju koju je videlo 7.868 posetilaca dnevno.
Na šestom mestu je izložba „Pikaso i majstori“ u muzeju Gran Pale (7.270), a na sedmom izložba posvećena Kandinskom u Centru Pompidu (6.553).
Izložba naslovljena „Huan Miro: Slikarstvo i anti-slikarstvo“ u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku zauzela je osmu poziciju sa 6.299 posetilaca dnevno. Isti muzej našao se na devetom mestu izložbom mulitimedijalnih instalacija švajcarskog umetnika Pipilotija Rista (6.186).
Sa 5.609 posetilaca dnevno, izložba „Blago Habsburške monarhije“ u Nacionalnom centru za umetnost u Tokiju zatvara ovu listu deset najposećenijih muzeja sveta.
Na listi od ukupno 30 najposećenijih muzeja sveta prošle godine našlo se i nekoliko britanskih institucija poput Britanskog muzeja, Tejt galerije i Viktorija i Albert muzeja.
Prema pisanju časopisa „Art njuzpejper“, posledice recesije tek treba da se ispolje, budući da velike izložbe zahtevaju duge pripreme i da se godinama unapred obezbeđuje novac za njihovo organizovanje.
Sa opadanjem broja potencijalnih sponzora, sposobnih da finansiraju tako velike izložbe, moguće je u narednim godinama očekivati kako manji broj velikih umetničkih manifestacija, tako i manji broj posetilaca.
Povezana vest:  Legendarni "RUSKI KOZACI" u Beogradu 4. aprila