miris-mraka-korice„Miris mraka“ Miomira Petrovića uskoro u izdanju „Lagune“

Novi, dvanaesti roman Miomira Petrovića „Miris mraka“ u izdanju „Lagune“, uzbudljiva odiseja srpske i grčke porodice čije su se sudbine ukrstile na beogradskom Dorćolu, najmističnijoj tački nekadašnjeg i sadašnjeg Beograda, uskoro će se pojaviti u knjižarama.
Radnja romana prati hroniku porodica Maksimović i Teodopulos. Usponi i padovi ove dve porodične loze, odvijaju se tokom dva i po veka na razrovanim putevima Kraljevine Srbije, ali i Grčke i Makedonije, i sjedinjuju se na popločanim dorćolskim uličicama.
O svom novom romanu pisac „Lisičjeg ludila“ i „Staklene prašine“, kaže da se moze čitati kao roman reka, porodična saga ili psihološka drama sa elementima fantastike, kao istorijski roman ili priča o Dorćolu.
Reč je o hronici porodice Maksimović, s jedne strane, koja počinje u kasnom devetnaestom veku u Trebinju i hronici porodice Teodopulos, s druge strane, koja počinje u Kastoriji u severozapadnoj Grčkoj da bi se obe završile u Beogradu ovih dana.
„Glavni junak se nakon prerane smrti rođenog brata jednog podneva zatvara u prostrani orman u podrumu svoje porodične kuće i, udišući raznovrsne mirise podrumskog mraka pokušava da u mraku balkanskih sudbina kao i mraku očeve i majčine porodice sastavi mozaik koji će mu pomoći u određivanju sopstvenog identiteta i egzistencije“, rekao je Petrović.
Kroz prisećanja glavnog junaka Maksima i živopisne detalje o poreklu njegove porodice, teče drugi, paralelni tok romana „Miris mraka“.
Od sudbine Dimitriosa Teodopulosa koji zbog nehotičnog ubistva napušta rodnu Kastoriju i dolazi do Kilkisa u Makedoniji gde će postati čuveni „šaptač“ i trener trkačkih konja pa do današnjih dana, kada će se dve porodice, srpska i grčka, spojiti prepoznavši jedna u drugoj sapatnike u kovitlacu istorijskog mraka.
Novi roman Miomira Petrovića je složena literarna freska koja govori o zajedničkom životu Srba, Grka, Cincara, Jermena, Arbanasa, Turaka i Nemaca na Balkanu tokom dvesta pedeset mračnih godina. Ovaj roman književnom imaginacijom pokušava da odgovori na pitanje: Kako se uopšte može preživeti Balkan?
Romani Miomira Petrovića (od koji je šest u izdanju Lagune) odnedavno se nalaze u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu. Radio-drama po Petrovićevom romanu „Galerijeve vatre“ i zvanično će predstavljati RTS – Radio Beograd na festivalu Prix Italia 2013. U produkciji dramskog programa Radio Beograda dramatizaciju je uradila Olivera Kolarić, reditelj ove radio-drame je Marko Manojlović, a urednik Vladimir B. Popović.

Povezana vest:  XI Noć muzeja: Novi sastanak na starom mestu