izlzb1Retrospektivna izložba – 60. godina Kratkog metra

U okviru jubilarnog 60. Kratkog metra, pubilika će biti u mogućnosti da pogleda retrospektivnu izložbu o najzanimljivijim, ali i najznačajnijim ličnostima jugoslovenske kinematografije.
Prostor Doma omladine Beograda krasiće fotografije, kratke biografije i najzanimljiviji citati ličnosti koje su od početaka Festivala do danas bili dobitnici Nagrade za životno delo. Ovo nepodeljeno priznanje vrednosti jednog autora, ali i njegovim umetničkim dometima ove godine pripalo je Želimiru Žilniku, čije je delo i doprinos takođe uvršten u izložbu.
Pored njega biće prikazano još 26 filmskih umetnika, dobitnika Nagrade za životno delo, počev od Jože Pogačnika, Živka Žike Ristića, preko, Krste Škanate, Vicka Raspora, Rudolfa Sremeca, Ratka Đurovića, Nikole Nikše Jovićevića, Aleksandara Ilića, Vlatka Gilića, Veljka Bikića, Miomira Mikija Stamenkovića, Vladimira Petrića, Borislava Šajtinaca, Ranka Munitića, Nikole Majdaka, Puriše Đorđevića, Branislava Bastaća, Braće Vranešević, Marka Babaca, Miće Miloševića, Branka Miloševića, Dušana Makavejeva, Milenka Štrbca, Nikole Stojanovića, Steve Radović-Orjenski, Stjepana Zaninovića, do Živka Nikolića.
Svaki od ovih autora na specifičan način je pristupao temama koje su ga interesovale, i u skladu sa tim su i različiti putevi kojima su išli autori jugoslovenskih i srpskih dokumentarnih filmova. Svaki od njih zaslužuje da se istakne još jednom, ne samo po svojim umetničkim dometima, već i po vrsnom autorstvu i sjajnim delima koja ih odlikuju.
Na posebnom panelu biće prikazana i mala retrospektiva prvih sedam godina festivala, koji se tada održavao u Puli, kroz novinske isečke, najave, plakate, čuvenih Filmskih novina. Ovu svojevrsnu monografsku izložbu koja prikazuje životni i umetnički stav velikih autora filmske umetnosti nikako ne treba zaobići. Ona je deo ovogodišnjeg jubileja kao i celokupnog Festivala od njegovog samog početka.

Povezana vest:  Promocija knjige "Sama" na društvenim mrežama